Denizli’de 59 yaşındaki iki çocuk babası 29 yıllık avukat Savaş Aydın’ın, 14 yaşında başlayan radyo merakı koleksiyon sahibi yaptı. 23 yıl köy ve çevre illerde radyo toplayan Aydın’ın 1931- 1970 yılları arasında yapılmış farklı markalara ait 700 adet lambalı radyo koleksiyonu oldu. Topladığı lambalı radyolarla birlikte, gramofonlar, eski yazar kasalar, gaz lambaları, dikiş makineleri, Osmanlı çeyiz sandıkları, gaz lambaları, Osmanlı kılıçları, duvar saatleri, piyano, Osmanlı mobilyaları, eski halı ve kilimler toplayan Aydın, tüm koleksiyonunu evinin altında açtığı salonda sergiliyor. Meraklılarına bilgiler veriyor. Radyolarının hepsini çalıştığını, tamirat ve bakımlarını da kendisinin yaptığını belirten Aydın, “Küçüklüğümden beri radyonun çalışmasına hayrandım. Radyo dalgalarının gelmesi, radyodan sesin çıkması beni mest ediyordu. 1946 yılında ben 14 yaşında iken babam Ali Nazmi Aydın, ilk kez evimize Korting marka lambalı radyo almıştı. O radyodan Ankara, İstanbul radyosu, kısa dalga, polis ve Türkiye’nin sesi radyosunu dinlerdim. Okul yıllarımda ve üniversite yıllarında da hiç radyodan vazgeçmedim. Mesleğe atıldıktan sonra da 1988 yılında radyo koleksiyonu yapmaya karar verdim.” Diye konuştu.

En nadide radyo

Koleksiyonuna giren ilk radyonun 1952 model İES Korting marka lambalı radyo olduğunu belirten Aydın, “Eski lambalı radyoları toplamaya başladığım duyulunca, herkesten radyo gelmeye başladı. Bende radyo var gel diyenlerin köylerine, ilçelerine ve çevre illere bile gidip 23 yıl boyunca radyo topladım. Şuan elimde 800 adet en yaşlısı 1931 en gencide 1970 yılında üretilen radyo var. Koleksiyonumun en değerli parçası ise Siemens’in 1954 yılında sadece 100 adet ürettiği storlu, steryo, 4 hoparlörlü özel yapım radyosudur. Bu radyo Türkiye’de sadece bende var. Geçen sürede elime çok miktarda da çalışmayan hurda radyo geçti. Onları da topladım. Hurdalardan topladığım parçalarla koleksiyonumdaki arızalı radyoları çalışır hale getirdim. Radyoları toplamak için gittiğim yerlerde tarihimize şahitlik etmiş, 1930 ve 40’lı yallarda üretilmiş, borulu ve cantalı gramofonlar, eski Osmanlı duvar saatleri, ceviz sandıkları, mobilyaları, kılıçları, gaz lambaları, rum taş aynalar, dikiş makineleri, yazar kasalar, plak çalarlar halılar ve kilimlerde topladım. Radyo koleksiyonu ile birlikte çok genişte plak koleksiyonum oldu, şimdi elimde 1930 yılından günümüze uzanan 3 bin adet taş plağım var. 35 yıllık piyanom hala çalışıyor. Evimde işyerinde sadece radyo dinlerim ” dedi.

Telsiz cemiyeti kurdu

Radyo dalgalarına ve radyoya olan merakı nedeniyle 1993 yılında Denizli Telsiz Amatörleri Cemiyetini kurduğunu ve kurucu başkanlık görevini devam ettirdiğini hatırlatan Aydın, “Benim gibi radyoya ve telsizlere meraklı olanları bir çatı altında toplamak istedim. Koleksiyonumdaki bazı radyoları telsiz olarak ta kullanabiliyorum. Radyolar ve diğer eşyalar ile birlikte çok geniş koleksiyonum oldu. Artık evimin altındaki teşhir salonu koleksiyonumu almıyor. Denizlili valiliği yeni yerine taşındıktan sonra eski binanın kültür müzesine dönüştürülmesini istiyorum. Böyle bir çalışma olursa ben koleksiyonumu sergilenmek üzere bağışlarım. Bu eserleri gelecek kuşaklarında görmesini istiyorum” şeklinde konuştu.