Pamukkale Hierapolis antik kentinde devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi eserler, bölgedeki yaşamın MÖ 6'ncı yüzyıla dayandığını ortaya çıkardı.
Pamukkale Hierapolis antik kentinde Pamukkale Üniversitesi ile İtalyan kazı heyetinin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserler, bölgedeki yaşamın bilinenin aksine MÖ 6'ncı yüzyıla kadar uzandığını ortaya koydu.
Bölgede incelemelerde bulunan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D'Andria’dan kazı çalışmaları ve ortaya çıkarılan eserler hakkında bilgi aldı.
Bölgede kutsal alan olarak bilinen Cehennem Kapısı'nda devam eden kazı çalışmalarında önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Francesco D'Andria, “Cehennem Kapısı olarak bilinen kutsal alanda yaptığımız kazı çalışmalarında önemli eserler bulduk. Bu eserlerden birisi Afrodit heykeliyle kandillerdir. Diğer yandan Cehennem Kapısı'nın yanında bulduğumuz iki flüt kabartması figürü, bölgedeki yaşamın MÖ 6'ncı yüzyıla dayandığını ortaya koydu. Bugüne kadar 3'üncü yüzyıla ait eserler bulunuyordu. Şimdi en eski eserleri bulmuş olduk” dedi.

AFRODİT VE KANDİLLER BULUNDU
Bulunan Afrodit heykelinin özelliğinin işlemesi olduğunu belirten D'Andria, “Bu bölgede bulduğumuz Afrodit heykelinin en önemli özelliği, saçlarındaki ince işçilik ve küpelerinin bulunmasıydı. O dönemlerde bayanlar küpe takıyorlarmış. Diğer önemli buluntulardan biri de kandiller. Kutsal alana gelen insanlar, o dönemlerde kandilleri yakarak Cehennem Kapısı'nın önüne bırakıyorlardı ve bölgeden çıkan zehirli gazlar bu kandilleri söndürünce insanlar dualarının kabul edildiğine inanıyordu. Bu sönen kandiller tekrar geri alınmıyor ve bu bölgede bırakılıyordu” dedi.

ESERLER BÖLGENİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU
Hierapolis antik kentinde ortaya çıkarılan eserlerin bölgenin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “İtalyan kazı heyetinin yaptığı çalışmalarda önemli eserler ortaya çıkarıldı. Daha önce cehennem köpeği ve yılan bulunmuştu. Şimdi de kutsal olarak bilinen alanda Afrodit başı ve kandiller ortaya çıkarıldı” diye konuştu.
Hristiyanlık için önemli yerlerden biri olan kutsal alanın ortaya çıkarılması için çalışmaların hızlı bir şekilde devam edeceğini ve Pamukkale’yi besleyen ana su kaynağının Cehennem Kapısı'nda ortaya çıkarıldığını ifade eden Vali Demir, “Şu anda kutsal alanın 2 metre aşağısına inildi ve Cehennem Kapısı'nın havuzu ortaya çıkarıldı. Bu havuz Pamukkale’nin de ana su kaynaklarından bir tanesi. Biz bu bölgede çalışmalarımızı hızlandırarak bir restorasyon çalışması yapacağız ve tarihte olduğu gibi burada yapılan ayinleri sembolize edeceğiz. Bunu 2014 yılında yaparak turistlerin ziyaretine açacağız” dedi.