Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar beldesinde bulunan Keloğlan Mağarası’nı, yılda 30 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Beldeye de hareketlilik kazandıran Keloğlan Mağarasının 2002 yılında keşfedildiğini, 2003 yılında turizme kazandırıldığını belirten Dodurgalar Belediye Başkanı Ömer Deniz, 2006 yılında 14 bin, 2007 yılında da 15 bin kişinin ziyaret ettiği mağaranın yapılan tanıtım ataklarıyla her geçen yıl daha çok ziyaretçiyi ağırladığını belirtti. Keloğlan Mağarasını yaz aylarında ayda 5 bin yılda ise ortalama 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Başkan Deniz, mağaranın içinde bulunan ve 10 bin yılda su tanecikleri tarafından oluşturulduğu düşünülen dikit ve sarkıtlarıyla ziyaretçileri büyülediğini söyledi. Mağaraya giriş ücretinin 3 lira olduğunu anlatan Başkan Deniz, “Astım hastalığı gibi bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen mağaramız, bu yönünden çok doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. Mağaramız Denizli’ye 60, Acıpayam İlçesi’ne 15, beldemizin 3 kilometre batısında Mallı Dağı eteklerindedir. Altyapı çalışmaları tamamlanmamış durumda olan mağaraya giriş ücreti 3 liradır” dedi

Beldenin tanıtımı içinde önemli

Mağaraya değişik şehirlerden ve yurtdışından ziyaretçilerin akın ettiğini anlatan Belediye Başkanı Deniz, yıllardır boş duran mağaranın düzenlenerek turizme kazandırılmasıyla beldenin isminin de duyulmaya başladığını söyledi. Başkan Deniz, “145 metre uzunluğa sahip Keloğlan Mağarası, içindeki dikit ve sarkıtlarla ülke genelinde aynı özelliği taşıyan mağaralar arasında anılmakta. Ayrıca mağara için anlatılan bazı efsaneler de burasını halk arasında önemli kılıyor. Mağaranın nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor, bu ve bunun gibi birçok ayrıntıyı duyan insanlar da buraya akın ediyor. Biz bundan memnunuz ama biraz daha mağaranın ve beldenin tanıtımına ihtiyacımız var.” Dedi.

İşte o efsane

Keloğlan Mağarası olarak bilinen mağara ile ilgili olarak 150 yıllık bir efsanenin anlatıldığını ve halk arasında yayılmaya devam ettiğini anlatan Başkan Deniz, “Köyün kel çobanı Himmet, koyun otlatmak için girdiği mağaradan 20 gün hiç dışarıya çıkmamış. Çobanın yokluğunu fark ederek girdiği mağaradan zorla köylüler tarafından çıkartan Çoban Himmet’in saçlarının yeniden çıktığını görülmüş. Mağaraya o günden beri Keloğlan Mağarası deniyor.”dedi.