Ziya Tıkıroğlu Açık Hava Tiyatrosunu dolduranlar, gala programıyla uzun süre unutamayacakları güzellikte bir festival gecesi yaşadı. Sahneye çıkan tüm gruplar, izleyenleri kendilerine hayran bıraktı.
   Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, başkan yardımcıları Nilgün Ök, Şamil Çınar da festivali izlemeye gelenler arasında yer aldı. Binlerce kişi festival galasını seyretmek için Açık Hava Tiyatrosu’na akın etti. Tüm gruplar sahnedeki yerlerini alarak seyircileri selamlamasıyla coşku doruğa ulaştı. Galaya, Kazakistan, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Kırgızistan, Hollanda, KKTC ve ev sahibi Denizli Belediyesi PAHOY Halk Dansları ekibi dansçıları katıldı. Seyirciler uzun süre dansçıları alkışladı. Denizli Valisi Demir ve Belediye Başkanı Zolan, her grubun temsilcilerine festival anısına plaket takdim etti.
   Başkan Zolan, dünyanın farklı kültürlerinin festivalle bir araya geldiğini belirterek, ‘Bu 12. düzenlediğimiz festivalimiz, kültürlerarası kaynaşmanın sağlanmasında önemli rol oynuyor. Burada kurulan dostluklar ömür boyu sürecek niteliktedir. Amacımız farklı ülkelerde yaşayan insanlara kentimizi tanıtmak, her birini gönüllü Denizli elçisi yapmak ve kültürlerarası iletişimin gelişime katkı koymaktır. Bu geceyle amacımıza bir adım daha yaklaştık. Festivale katılan gruplara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’ dedi.
   Denizli Valisi Demir de, uluslararası festivallerin ülkelerarası ilişkilerde büyük önem taşıdığını ifade ederek, ‘Ülkeler arası ilişkilerde diplomatik görüşmeler üst yönetimle sınırlı kalır. Oysa festivaller daha uzun süreli kardeşliklerin ve dostlukların oluşmasına vesile olur. Festivale gelen her bir misafirimiz, bizlerin birer dostu ve kardeşi oldu. Bu dostluklar ve kardeşliklerin artarak devam etmesini diliyorum. Belediyemizi de böyle büyük bir organizasyon düzenlediği için kutluyorum’ dedi.
Denizli Belediyesi PAHOY Halk Dansları Topluluğu’nun ilk olarak sahne aldığı galada, konuk ekipler geleneksel kıyafetleri ile kendi ülkelerinin halk danslarını sergiledi. 3 saati aşkın süren gösterilerde sergiledikleri performansla büyük beğeni kazanan halk dansları ekipleri, izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Dünyanın farklı köşelerinden gelerek kendi kültürel değerlerini açık hava tiyatrosunu dolduranlarla paylaşan konuk dansçılar, görülmeye değerdi.
   -ÜMMÜ KIZIN ÖYKÜSÜ-
   Denizli Belediyesi PAHOY Halk Dansları Topluluğu dansçıları, gecede Ümmü Kızın Hikayesini oyunlarıyla seyircilere aktardı. Ümmü Kıza kına yakılması, deveye bindirilmesi ve dereye geçerken boğularak ölmesi ve sonrasında yaşananların dramatik şekilde folklorik olarak ele alınması izleyenlerden büyük alkış aldı.
  -DAMAT TIRAŞI-
   Bu arada yerli yabancı dansçılardan oluşturulan halk oyunları grubu, düğün öncesi damat tıraşı ve gelinin düğüne hazırlanmasını oyunlarını canlandırdı. Dansçıların düğün oyunu festival galasına ayrı bir renk kattı.
  -HARMANDALI NEFESLERİ KESTİ-
   Gecenin finalinde ise tüm gruplar Harmandalı oyunuyla nefesleri kesti. Harmandalı oyununun müziğini ise 9 ülkenin müzisyenlerinin oluşturduğu müzik grubu çaldı. Kimi akordiyonuyla, kimi sazıyla, kimi gitarıyla, kimi davuluyla ve kimi de ülkelerine özgü enstrümanlarıyla harmandalı oyunu müziğini çaldı. Farklı ülkelerin dansçıların harmandalı oynaması ise görülmeye değerdi. Harmandalı oyunu, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.
   -EN İLGİ ÇEKEN GRUP HOLLANDA-
   Festivalin en ilgi çeken grubu ise Almata Grubu oldu. Denizli’nin 36 yıldır kardeşlik yaptığı Hollanda’nın Almelo kentinden festivale katılan grup, 5 gün boyunca ilgi odağı oldu. Yaş ortalaması 67 olan Hollanda ekibinin kıvrak dansları ve sahnede gösterdikleri performans herkesin taktirini kazandı. Oyun sonrasında açtıkları Türk Bayrağı’yla da herkesi kendilerine hayran bıraktı.
Festivalde duygu dolu anlar da yaşandı. Denizli Belediyesi’nin 2010 yılında düzenlediği Uluslararası Halk Dansları Festivali’ne katılan Yunanistan grubunun bazı üyeleri, 2 yıl sonra bu kez izleyici olarak festivale katıldı. Tatillerini Türkiye’de geçirmek için ülkemize gelen Yunan dans ekibi üyeleri, 2 yıl öncesin festivali unutamadıklarını belirterek bu nedenle tatilin bir bölümü festivali izlemek için Denizli’ye ayırdıklarını söyledi.
   Bu arada festival sonrası ellerine kendi ülke bayrakları ve Türk Bayrakları’nı alan dansçılar, birlikte oyunlar oynayarak festivalin tadını doyasıya çıkardı.
Denizli Belediyesi’nin bu yıl 12. düzenlediği Uluslararası Halk Dansları Festivali, 30 Haziran 2012/Cumartesi günü Adalet Parkı ve Çınar Meydanı’ndaki gösterilerle son bulacak.