Denizli Valisi Abdülkadir Demir, heyelanla göçen Güney Şelalesi'ne gelen suyun güzergâhının değiştirileceğini, kuruduktan ondan sonra temizleme ve diğer çalışmaların yapılacağını söyledi. Demir, 20 metrelik kaya bloğu çöken şelalede incelemelerde bulundu. İncelemeye Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde görevli teknik personelden oluşturulan ekiple birlikte PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Velittin Kalınkara ve Yrd. Doç. Ali Gökgöz, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz ve diğer bazı yetkililer de katıldı.

Vali Demir, geçen yıl İl Özel İdaresi'nce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden elde edilen ödeneklerle Güney Şelalesi’nin hem Güney hem de Buldan Yenicekent üzerindeki bağlantısının asfaltlandığını, ayrıca koruma amaçlı imar planı yapıldığını, tekrar düzenlemeler planlanırken heyelanla göçme meydana geldiğini anlattı. Öncelikle şelaleye gelen suyun güzergâhının değiştirilip orasının sudan kurtarılacağını, ondan sonra temizleme ve diğer çalışmaların yapılacağını belirten Demir, "Şelaleye su, DSİ’nin sulama kanalından geliyor. Akmaya devam eden su, başka heyelanlara da neden olabilir. Onun için öncelikle DSİ'ye bugün talimat verdik. Üniversiteden akademisyenler o alanda çalışıyor. Su kesildikten sonra oradaki hafriyat alınacak. Daha sonra da akademisyenler, jeolojik duruma göre ne yapmamız, suyun nereye verilmesi gerektiğini değerlendirecek. Suyun şelale oluşturacak bir yapısı var orada. Ayrıca şelaleye giden yol, yaklaşık 2,5 kilometre öncesinden güvenlik nedeniyle kapatıldı.” diye konuştu. Suyun özelliğinden dolayı birkaç yıl sonra yeniden traverten oluşumunun sağlanmasıyla eskisinden daha güzel hale geleceğini ifade eden Demir, “Şelalede bundan sonra suyun yönü değiştirilerek farklı çözümler üretilebilecek. Ben daha iyi olacağına inanıyorum, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

İnceleme heyetinde yer alan Prof. Dr. Kumsar ise şelalede çökmenin, çatlaklara dolan suyun yol açtığı basınçtan kaynaklandığının tahmin edildiğini, bölgedeki suda kalsiyum karbonat yoğunluğunun fazla olduğunu ve akış sırasında yüzeye yapışarak genç travertenlerin oluşumunu sağladığını anlattı. Kumsar, şunları kaydetti: “Şelalede, topuk dediğimiz bölümde ağırlığı taşıyacak destek bulunmadığından çatlaklar oluşuyor ve buraya su giriyor. Zamanla artan çatlaklardaki suyun basıncıyla bloklarda parçalanma yaşanıyor. Şelaledeki tufa bloğunun devrilmesine de bu etkenlerin yol açtığını düşünüyoruz.”