Denizli Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin İngilizce öğreniminde süreklilik ve kültür paylaşımı sağlamak adına hayata geçirdiği ‘Bir Dil Bir Kültür Projesi’ kapsamında 10 yabancı ülkeden gelen eğitmenlerle düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Törende konuşan Denizli Belediyesi Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, “ Proje ile yeni tanıdığımız yabancı konuklarımızın her biri artık Denizli’nin gönül elçileri olmuşlardır” dedi.


Denizli Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin yıllarca yabancı dil dersi görmesine rağmen derdini İngilizce olarak anlatamayan öğrenciler için hayata geçirdiği ‘Bir Dil Bir Kültür Projesi’ sertifika töreni Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıda Proje Koordinatörü Ozan Çelik 6 haftalık eğitim süreci ve proje hakkında bilgiler verdi. Denizli Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin söz konusu projesine Denizli Belediyesi, AİESEC ve Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü de destek olduğunu, Denizli Aksiyon Derneği’nin ise projeye sponsor olarak destek verdiğini dile getiren Çelik, “  Denizli Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ‘Bir Dil Bir Kültür Projesi’ kapsamında altı hafta boyunca Denizlili gençlere ücretsiz İngilizce dersleri verildi. 400 öğrencinin katıldığı projede dersler, yurt dışından gelen yabancı stajyerler tarafından işlenerek, derslerde kursiyerlerin konuşma becerilerini geliştirmeleri amaçlandı. Proje boyunca derslerin yanı sıra kültürel etkinlikler ve tanıtıcı geziler düzenlenerek eğlenceli bir öğrenim süreci geçirildi. Proje kapsamında gelen yabancı stajyerler Denizlili aileler tarafından misafir edilerek dil öğreniminde süreklilik sağlandı ve kültür etkileşimi hedeflendi. Altı hafta boyunca 45 farklı ailede konaklayan stajyerlere Denizli ve Türk kültürü tanıtılarak ülkelerinde gönüllü kültür elçilerimiz olmaları hedeflendi. Ayrıca daha fazla kesime farklı kültürler tanıtılmak amacıyla İncilipınar Parkı’nda düzenlenen etkinliklerde ‘Kültür Pazarları’ kuruldu ve farklı kültürler kurulan stantlarda Denizlilere tanıtıldı. 11 Temmuz 2011 tarihinde başlayan projede yurt dışından gelen stajyerlere sertifikalarının ve hediyelerinin verilmesiyle sona ulaştı. Düzenlenen sertifika töreninde projeye katılan öğrencilerin yaptıkları İngilizce sunumlar projenin amacına ulaştığını göstermiştir. Bu sene birincisi düzenlenen projenin önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesi hedefleniyor” dedi.

Törene katılan Denizli Belediyesi Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ise yaptığı konuşmada ortaya çıkan sonucun son derece memnuniyet verici olduğunu söyledi. Projenin gerçekleşmesi için tüm gayreti gösterdiklerini dile getiren Çınar, “ Başarı ile bir projeyi daha tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Birçok kültürün bu proje ile bir araya gelmesi, iletişim halinde olması, geleneklerini göreneklerini öğrenmesi son derece önemli. Kültürlerin paylaşılması açısından projenin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Misafirlerimiz ülkemize, şehrimize gelerek bizleri tanıdılar. Kendi ifadeleri ışığında söylüyorum ki burada olmaktan da son derece memnunlar. Ümit ediyorum ki bu birliktelik süreklilik arz eder. Bu tür diyaloglar önyargılarında ortadan kalmasını sağlar. Tarihi ve doğal güzellikleri olan şehrimizde ağırladığımız yabancı konuklarımız eminim ki bundan sonra bizim gönül elçileri olacaklar. Yeni edindiğimiz dostlarımıza kapımız her zaman açık. Projeye katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yurt dışından gelen yabancı stajyerler ise sırasıyla Denizli’de bulundukları süre içinde yaşadıklarına dair duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Tören sonunda ise katılımcı eğitmenlere sertifikaları verildi.  


Projeye katılım gösteren yabancı konuklar geçtiğimiz günlerde İncilipınar Parkı’nda düzenlenen etkinliklerde kendi kültürlerini daha geniş kitlelere aktarmak için ‘Kültür Pazarı’ kurmuş ve hep birlikte sahneye gelerek Denizlilere neden burada olduklarını anlatmışlardı.