Gençlik ve Spor Bakanlığı, Denizli Belediyesi, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve TRT’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali, Denizli’de atlı cirit müsabakalarıyla başladı. Belediye Spor Toto Geleneksel Sporlar Kompleksi'nde ilk cirit müsabakası, Erzurum ile Sivas cirit kulüpleri arasında oldu. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği müsabakayı Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yanısıra çok sayıda kişi seyretti.

Bayan hakemlerden Yasemin Bakıcı, ciridin çok güzel bir spor olduğunu belirterek, “Bu spora başladığınız zaman ayrılamıyorsunuz. Çok zevkli bir spor.” dedi. Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Toker ise ciritin Türkiye genelinde 75 kulübü olduğunu kaydederek, “Bunlar en çok Uşak ve Erzurum’dadır. İllerinde şampiyonluk ve grup maçlarını yaptılar, dört kulüp burada final oynanacak.” diye konuştu. Ciritin atadan gelen bir spor dalı olduğunu vurgulayan Toker, “Ciritçilerin aile fertlerinin hepsi ciritçidir. Bunlar eve ekmek götürmekten aciz olmalarına rağmen atlara bakarlar. Bu ata sporunu zor şartlar altında yaşatmaya çalışırlar. Bunların hepsi bence bir kahramandır. Şu anda Uşak ilimizde 38 kulüp var. Dünyanın 13 ülkesinde atlı cirit kulüpleri kurduk, onlarda buraya geliyor şimdi. Türkiye olarak başka ülkelerle köprü oluşturduk. Amacımız dünya federasyonu kurmak, ciriti dünyaya yaymak.” dedi.

Festivale, 25 ülkeden toplam 450 sporcu katılıyor. Atlı cirit, gökbörü, şalvar güreşi ve sumo güreşi gibi karşılaşmaları yapılacak.