Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti, dünyanın en prestijli ödüllerinden birini aldı. Tarihi ve kültürel mirasların korunması doğrultusunda dünyadaki başarılı çalışmaları ödüllendiren Avrupa Birliği Kültürel Mirası (Europa Nostra), Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi ile restore ettiği Laodikya Kilisesi'ne jüri özel ödülü verdi.

Kültürel miras alanında dünyada en prestijli ödüller arasında gösterilen Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra 2016 açıklandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin "Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi" kapsamında restore edilen Laodikya Kilisesi, Avrupa Birliği Kültürel Miras Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. "Koruma", "araştırma ve sayısallaştırma", "özel hizmet", "öğretim, eğitim ve farkındalık artırma" alanlarında ödüller veren Europa Nostra'nın Laodikya Kilisesi'ndeki dünya standartlarında kabul gören koruma, konservasyon ve restorasyon tekniklerinin kullanılmış olmasını takdirle karşıladığı ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin Laodikya'da titizlikle yürüttüğü çalışmanın dünyanın en prestijli ödüllerinden birine layık gösterilmesi Denizli'de de sevinçle karşılandı. Ödül töreninin Mayıs 2016'da İspanya'nın Madrid şehrinde gerçekleştirileceği kaydedildi.



LAODİKYA ÖDÜLE DOYMUYOR
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladığını belirterek, alınan bu ödülün ise antik kentte yaptıkları başarılı çalışmaları taçlandırdığını söyledi. Laodikya Antik Kenti'nde kazı ve işletme sorumluluğunun 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini hatırlatan Başkan Zolan, "Laodikya her geçen gün Türkiye'nin marka değeri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2013 yılında UNESCO’nun Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan antik kentimiz geçen yıl da Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası aldı. Şimdi de tarihi ve kültürel mirasların korunması doğrultusunda dünyadaki başarılı çalışmaları ödüllendiren Europa Nostra tarafından jüri özel ödülü almamız bizleri gururlandırdı" diye konuştu. Yerel yönetim olarak Laodikya ile Türkiye'ye örnek olacak bir başarının altına imza attıklarını vurgulayan Başkan Zolan, " Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

DÜNYA MİRASI LAODİKYA UYANIYOR PROJESİ
Denizli Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülerek, başarı ile tamamlanan Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi 2013-2015 yılları arasında gerçekleştirildi. Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi kapsamında İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'nin güneyinde bulunan piskopos evi, kilise arşivi ve kiliseye ulaşımı sağlayan doğu, batı, kuzey sokaklarının restorasyonu ile kilise koruma çatısı çalışmaları yapıldı. Kilise koruma çatısı ile; kilisenin mimari olarak duvarlarının algılanmasının sağlanması, kalabilen duvarlar ile iç bölümlerde yer alan opus sectile, mozaik, fresk, mermer kaplamalar, ambon, bema, synthronon basamaklarını ısı değişimlerinden, yağmurdan ve güneşten korunması ve aynı zamanda ziyaretçi dolaşımını da sağlayacak ve sürekliliği olan bir sistemin oluşturulması amaçlandı. Proje çalışmaları kapsamında 4 dilde Laodikya Kilisesi kitabı ve 7 dilde de Laodikya broşürü hazırlanırken ayrıca Uluslar arası katılımlı yaklaşık 100 kişilik davetlinin de yer aldığı Geç Antik Çağda Lykos Vadisi ve Çevresi Sempozyumu da yapıldı.