Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin, unutulmaya yüz tutmuş Türk sanat dallarının öğrenilerek gelecek nesillere aktarılmasını amacı ile düzenlediği Geleneksel Türk Sanatları Kursları başladı. Geleneksel Türk Sanatları Kursları kapsamında ebru, çini, tezhip, tel kırma, minyatür, hat ve Osmanlıca kursları yer alırken, ücretsiz eğitimler Tarihi Nuzhet Sürücü Evi'nde veriliyor. Geleneksel Türk Sanatları Kurslarından biri olan ebru ise özellikle Denizlili bayanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ebru kursunun tüm ana malzemeleri Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanırken, vatandaşların burada yaptığı eserlerden oluşan bir  serginin yıl sonunda beğeniye sunulacağı kaydedildi. Ebru kursu öğretmeni Esra Rukiye Aytekin, ebru sanatı kökeninin çok eski tarihlere dayanan Türk miraslarından biri olduğunu söyledi. Kursiyerlere, "battal, gelgit, bülbül yuvası, şal ve hatip" gibi ebru çeşitleri de öğrettiklerine dikkati çeken Aytekin, "Derslerimizde sadece kağıt üzerinde değil tahta ve deri üzerine ebru baskı uygulamaları yapıyoruz. Ebru kursumuza özellikle ev hanımı ve emekli bayanlar oldukça ilgi gösteriyorlar" dedi. Aytekin, kursiyerlerin Türk kültürünün en eski sanat dallarını öğrenirken güzel vakit geçirdiklerini sözlerine ekledi. 

Kursiyerler memnun

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ücretsiz kurslara 2 yıldır devam eden kursiyerlerden Belgin Güler ise, çini, seramik gibi kurslara da katıldığına işaret ederek, "Kurstan çok memnunum. Evde oturmaktansa buraya gelip rahatlıyoruz, yeni  bir şeyler öğreniyoruz, arkadaşlıklarımız pekişiyor. Bu tarihi binada olmak çok güzel. Hocalarımızın verdiği eğitimden çok memnunuz.Çok güzel teknikler öğreniyoruz, sadece kağıda değil deriye üzerine de ebru uyguluyoruz.Çeşitli objeler üzerine de basıyoruz. Yılsonunda eserlerimizi sergileyeceğiz" dedi. 

Başkan Zolan: "Geçmişle geleceği buluşturmaya devam edeceğiz" 


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, geleneksel Türk sanatlarına ilgi gösteren tüm Denizlilileri ücretsiz verilen kurslara davet ederek, belediyelerin alt ve üst yapı gibi hizmetleri dışında sosyal ve kültürel alanda da vatandaşların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini, Türkiye'de bunun en güzel örneklerini ise Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin verdiğini söyledi. Geçmişe değer vermeyen bir toplumun geleceğinin de olmayacağını vurgulayan Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Türk el sanatlarımız gibi geçmişten gelen kültür değerlerimizi değiştirmeden gelecek nesillere aktarmanın yanında son 10 yıldır bu şehrin var olan eserlerinin yok olmasına da müsaade etmiyoruz. Tarihi değerlerlere hep sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Gerek Laodikya Antik Kenti gerekse Sürücüoğlu ve Balcı Evi gibi benzer tarihi mekanlarımızın yaşayan mekanlar olması için verdiğimiz mücadele sürmeye devam edecek. Geçmişle geleceği buluşturmanın mutluluğunu yaşamaya devam edeceğiz."