Denizli'de hayata geçirdiği farklı kültürel projelerle tüm Türkiye'ye örnek olan Denizli Büyükşehir  Belediyesi, son olarak hazırladığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen Denizli Kültür Envanteri Projesi ile de turizm çevrelerinin takdirini kazanıyor. Kasım ayı sonunda tamamlanarak yayınlanması hedeflenen proje ile Denizli turizmine önemli bir katkı sağlanırken, kentin bilinmeyen kültürel değerleri de gelecek nesillere aktarılmış olacak. Denizli'nin tüm ilçelerinde 3 kişilik özel bir ekip tarafından yürütülen saha çalışmaları kapsamında araştırma-veri toplama ve fotoğraflama-belgeleme faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda bugüne kadar Tavas, Kale, Çal, Bekilli, Buldan, Bozkurt, Serinhisar, Acıpayam, Sarayköy ve Babadağ İlçelerindeki araştırma-veri toplama ve fotoğraflama-belgeleme faaliyetleri eksiksiz bir şekilde tamamlandı. Ekip her gün farklı bir ilçeye giderek envanter oluşturma çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor.

Denizli Kültür Envanteri 

Denizli'nin turizm sektöründeki payının artırılması ve kentteki kültürel değerlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla hazırlanan Denizli Kültür Envanteri Projesi, 3 aylık bir çalışma sonucunda tamamlanacak. Kasım ayı sonunda yayına sunulacak proje kapsamında Denizli'nin 19 ilçesinin tamamında yer alan tarihi, turistik ve kültürel değerler araştırılıp yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınacak ve bunlar, 'kentsel mimari', 'arkeoloji', 'halk kültürü' ve 'kültür ekonomisi' başlıkları altında toplanacak. Toplanan bu veriler, proje kapsamında oluşturulacak internet sitesine aktarılırken, bin adet katalog hazırlanacak. Ayrıca hazırlanan Kültür Envanteri, İngilizce'ye de tercüme edilecek ve sürdürülebilirlik ilkesi ile ilerleyen yıllarda daha da geliştirilecek.

"Denizli'nin bilinmeyenlerini turizme kazandıracağız"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Kültür Envanteri Projesi'nin oldukça geniş kapsamlı bir çalışma olduğunun altını çizerek, proje çerçevesinde Denizli'nin tüm ilçelerinin karış karış incelendiğini söyledi. Proje tamamlandığında Denizli'nin uzun yıllardır eksikliğini hissettiği önemli bir ihtiyacın daha giderilmiş olacağını vurgulayan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Denizlimiz tarihi, kültürel ve doğal değerler açısından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en zengin bölgelerinden biri. Her adımınızda adeta apayrı bir kültürel mirasla karşılaşıyorsunuz. Biz de Denizli Kültür Envanteri Projesi sayesinde Denizlimizin bilinen ve bilinmeyen değerlerini vatandaşlarımızın ve turizm sektörünün hizmetine sunmak istedik. Bu amaçla oluşturduğumuz özel ekip de tüm ilçelerimizi mercek altına alarak envanter çalışmasını sürdürüyor. Projemiz Kasım ayı sonunda vatandaşlarımızla buluşacak. Ancak bununla da yetinmeyecek, ilerleyen yıllarda envanterimizi daha da zenginleştireceğiz."