Denizli El Sanatları Derneği (DELSAD)’ın ev sahipliğinde Hayat Boyu Öğrenme  “3T Grundtvig” projesine üye 8 ülkeden gelen 17 davetli kentin el sanatlarını inceledi. Buldan el dokumalarını yakından inceleyen davetliler, Medet köyündeki Terrakota atölyesini gezerek çamur hazırlayıp, çömlek yaptı. UNESCO’nun dünya miras listesinde bulunan Pamukkale’yi de gezen konuklar, Atatürk Etnoğrafya Müzesi, Babadağlılar iş hanı, organize sanayi bölgesinde nakış fabrikası gezdi. DELSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Yağcıoğlu, dört yıl devam edecek projenin ilk yıl Yunanistan’da, ikinci yılında ise Türkiye – Denizli’de yapıldığını belirtti. 8 Avrupa ülkesi ile ortaklaşa devam ettirilen projede el sanatı değerlerinin AB ülkeleri ile paylaşılması, günümüze yansımaları, koruması gereken özel durumları ve günümüzde hala devam eden örneklerinin paylaşımının yapıldığını belirten Başkan Yağcıoğlu, “Proje kapsamında İtalya, İspanya, Litvanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan 17 davetli ülkemize ve ilimize geldi. Dört gün boyunca ilimizde kalan konuklarımıza derneğimizin ilgi alanına giren el sanatlarımızın farklı çeşitlerini yerinde gösterme imkanı bulduk. 2012 yılı Ekim ayında projenin koordinatörü ülke olan Yunanistan da yapılan ilk toplantının ardından 2. toplantının Denizli’de yapılması bizler için anlamlı ve önemli” dedi.
Doğal ve tarihi güzellikleri de gördüler
Proje ortağı ülkelerden gelen konuklara Denizli’nin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini de tanıttıklarını hatırlatan Başkan Yağcıoğlu, etkinliğin turizm açısından da faydalı olduğunu vurguladı. Yağcıoğlu, “Gelen konuklarımıza ilimizin geleneksel el sanatları ve özellikle tekstil – dokuma, ahşap oyma, cam ve Terrakota ile diğer el sanatları ürünlerini gösterip anlatma fırsatı yakaladık. Denizli merkez ve çevresinde gerçekleştirilen proje de konuklarımızı Akhan kervansarayında yöresel yemeklerimiz ve halkoyunlarımızdan örneklerle karşıladık. Proje süresince Atatürk Etnoğrafya Müzesi, Babadağlılar iş hanı, akış fabrikası ziyareti, Buldan da el dokumaları üretim, sunum ve satış yerlerinin ziyareti, Kızılcabölük el sanatların incelenmesi ve el sanatları müzesinin gezilmesi, Medet köyündeki Terrakota atölyesinin gezilerek bizzat katılımcılarında uygulama yapmalarına fırsat verilmesi gibi çalışmaları gerçekleştirdik. Pamukkale’nin doğal güzelliği ile Hierapolis antik kentinin büyüleyici atmosferinde yapılan geziyle de uğurladık.” Diye konuştu.
Belge dağıtıldı
Konuklara Fotoğraf sanatçısı Zeki Akakça, tarafından Denizlinin doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir sunum yapıldığını, yöresel kıyafetlerin sergilendiği bir mini defile sunulduğunu ifade eden Başkan Yağcıoğlu, “Pamukkale de travertenler önünde yaptığımız katılım belgesi dağıtım töreni ile projemizin Türkiye ayağını tamamladık. İlimizi başarıyla temsil ettik. Sırada İspanya da yapılacak olan toplantı ve etkinlikler var. Bizler proje kapsamında ülkemizi ve ilimizi tanıtmak kültürel ve doğal varlıklarımızı anlatmak adına ne yapmamız gerekirse onun en iyisini yapmaya çalışacağız.” Diye konuştu.