Denizli Belediyesi, tarihi Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi’ni restore ederek tarihe karşı bir sorumluluğunu daha yerine getiriyor.
  Kışın yağmur ve çamurda, yazın da toz ve rüzgarda yıpranarak zamanla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve tarihi geçmişi 160 yıl öncesine dayanan her iki bina, yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamak için gün sayıyor.
   Külahçıoğlu Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcıevi gibi tarihi ve kültürel değerleri restore eden Denizli Belediyesi bir kez daha tarihe karşı bir sorumluluğunu yerine getirerek zamana yenik düşen Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi’ni ayağa kaldırıyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapılar, restorasyonun ardından Denizli’nin tarihi ve kültürel mirasları arasındaki yerini alacak.
  Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da restorasyon çalışmaları devam eden her iki tarihi mekanda incelemelerde bulundu.
  Başkan Zolan, burada yaptığı açıklamada hiçbir tarihi değerin yok olmasına vicdanların razı olmadığını kaydederek, şöyle dedi.
   ‘Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi, elimizde kalan, ayakta kalarak bizlere ulaşan birkaç tarihi değerimizden bir tanesidir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan projesi onaylandıktan sonra ihalesini yaptık ve çalışmalar devam ediyor. Bu tarihi mekanları Denizli ile buluşturmak istiyoruz ve bu tür projelerin yanındayız. Buralar Denizli’mizin ayrı bir değeri olacak. Merzeci Un Fabrikası, sanatla kültürle iç içe olan bir mekan haline gelecek. Tarihimizle sanatımızı burada buluşturacağız. 150 yıl önce yapılmış bir binada sanat icra edilecek. Çocukluk yıllarımda yukarıdaki dererlerden buraya su akar ve değirmeni döndürürdü. İnşallah bu değerimiz Ocak ayı sonunda çevre düzenlemesiyle birlikte bitecek. 10-15 yıldır burası terk edilmiş haldeydi. Ahşapları sökülür kışın odun olarak kullanılırdı. Kurul onayından sonra ise emin ellere geçti. Çok şükür şimdi bunlar geçmişte kaldı.’
  Sürücü Evi Restorasyonu hakkında da bilgi veren Başkan Zolan, ‘Sürücü Evi de Ocak sonu gibi restorasyonu bitmiş şekliyle hizmet verecek. Burası, Gençlik ve Kültür Merkezi ve kütüphane şeklinde kullanılacak. Bilindiği üzere Osmanlı arşivleri üzerine çalışma yapmıştık. Denizli’yle ilgili Osmanlı arşivlerimizi buradaki kütüphanede insanlarımızın bilgisine sunacağız. Bu eserin 160 yılı aşkın tarihi geçmişi var. Kalan tarihi değerlerimizin heba olmasını istemiyoruz. Elimizde kalan tarihi mekanlarımızı restore ediyoruz. Onları gelecek nesillere aktarmak adına ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Ocak sonu gibi tamamlanacak’ dedi.
  Bu arada, evin kamulaştırılmadan önceki sahibi Kadime Sürücü de gelerek ev hakkında bilgi verdi. Evin eşinin dedesi Ali Sürücü tarafından 160 yıl önce yapıldığını ifade eden Sürücü, ‘Bu ev yaşasın istedik. Denizli’nin 150 yıl önceki kültürü burada yaşayacak. Sizlere teşekkür ediyorum. Denizli evleri çoktu kala kala 1-2 tane kaldı. Tarihi olmayan bir milletin yarını olmazmış. Restorasyonla tarihimizi koruyan, tarihimize sahip çıkan Denizli Belediye Başkanımız Osman Zolan’a teşekkür ediyorum’ dedi.