Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karaçakal köyünden olan ve İzmir’de yaşayan damat Üsame Menderes, “Ben geleneklere bağlı düğün istiyorum” deyince başına gelmeyen kalmadı.
İzmir’de yaşayan Menderes ailesinin büyük oğlu Üsame Menderes geleneklere göre düğün isteyince Karaçakal köyü Köseler mahallesinde geleneklere göre düğün yapıldı, kendisine yapılan damat işkencesi renkli görüntülere sahne oldu.
İstanbul’da yaşayan Gelin ile İzmir’de yaşayan damadın geleneklere göre düğün istemesi üzerine oğlan evi Yenipazar’ın Karaçakal köyünde, Kız evi ise Yenipazar Eğridere köyünde düğün yaptı. Geleneklere göre gelin almaya giden oğlan evi gelini Eğridere köyünden gelini alıp, tekrar dönüş yoluna uzandı. Yenipazar’a girişten itibaren geleneklere göre damat işkencesinin başladığı düğünde önce damada Yörük Ali Efe’nin eli öptürüldü. Yörük Ali Efe’den müsaade alan damada daha sonra kahve pişirtildi, mısır patlattırıldı, yumurta pişirtilerek geline ikram ettirildi.
Gelenek ve göreneklere bağlılığı ile herkesin takdirini toplayan damat babası Ali Paşa Karamenderes gelişmelerden oldukça hoşnut oldu. Kardeşlerine kimsenin kalbi kırılmasın talimatı veren baba Karamenderes damat işkencesi esnasında zaman zaman güldü, zaman zaman ortadan kayboldu.
Düğün törenine katılanlar arasında öğretim üyesi bir misafirin olması da dikkat çekti. Gelin alma törenine katılarak geleneklerin yaşatılmasına katkı koyan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Uzunoğlu, Yörüklerin oturduğu kahve önüne gelindiğinde damatı yanına çağırdı ve kahve istedi. Kahveyi dökmeden servis etme şartı getiren Uzunoğlu’na kahve ısmarlayan damat kahveyi dökmeden getirerek gelin hanımdan tam not aldı ve tebrik edildi.
FİNAL DAMATA PINARDAN BİR DESTİ SU GETİRTİLEREK YAPILDI
Arkadaşlarının ve köylü gençlerin türlü damat işkence isteklerini sabırla yerine getiren damat Üsame Menderes gelenekleri yaşattığı için mutlu olduğunu belirterek bu tür geleneklerle sabırlı bir insan olmanın önemine vurgu yapıldığını dile getirdi. Her türlü damat işkencesinden sonra gelin hanımdan tam not alan Üsame Menderes’in finale gelindiğinde bir hayli yorulduğu gözlerden kaçmadı. Pınardan bir desti su doldurulması isteği ile final yapılırken, zeybek oynatılan damadın ayakları yanında bereketli olması için desti kırıldı, gelin arabası üzerine buğday saçıldı.