CHP Milletvekili Melike Basmacı,Türk kadınının 1946'da Fransız ve İtalyan, 1971'de İsviçreli hemcinslerinden çok önce, 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te de anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandığını hatırlattı. Basmacı, şöyle dedi:
"Geçen 82 yılın ardından, kadınların siyasi alanda hala istenilen düzeyde temsil edilemediği görülmektedir. Bugün mecliste kadın milletvekili oranı sadece yüzde 14.9'dur. 43 ilin hiç kadın milletvekili yoktur. Ayrıca kadınların sayısının sadece mecliste değil, yerel yönetim kademelerinde ve kamu yönetiminde de düşüklüğü önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Ülkemiz kadınları, birçok Avrupa ülkesinden önce elde ettiği seçme ve seçilme hakkının uygulanmasında, Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalmıştır."
KADIN VEKİLLERE ÇAĞRI
Milletvekili Melike Basmacı,  Atatürk'ün Türk kadınına sadece seçme ve seçilme hakkını vermediğini, izlenecek yolu da tarif ettiğini belirterek, ''Bugün meclisteki kadın milletvekillerimizden ve yerel yönetimlerde görevli kadın yöneticilerimizden, kadın sorunlarına duyarlı olmalarını, sorunların bilincine vararak kadının toplumdaki statüsünü yükseltecek şekilde çalışmalar yürütmelerini beklemekteyiz'' diye konuştu.