1994 tarihinde Milli Park ilan edilen ve 12 bin 281 hektarı kapsayan bir kısmı Aydın’a, bir kısmı da Muğla’ya bağlı olan Bafa Gölü Tabiat Parkı’na yapılan seyir terası hizmete girdi.
Uluslararası sözleşmeler (RAMSAR) olmak üzere öncelikli korunması gereken Sulak Alanlar arasında yer alan Bafa Gölü, M.S. 3. yüzyıla kadar Ege Denizi üzerinde Latmos Körfezi olarak bilinen deniz kıyı ekosistemi durumundayken, Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla kapanması nedeniyle denizden ayrılmış ve göl halini almıştır. Bir başka ifadeyle Bafa Gölü ülkemizin en genç göl ekosistemlerinden biridir. Tarihsel ve kültürel yapısı, zengin biyolojik çeşitliliği ile birçok kuş ve yaban hayvanına ev sahipliliği yapması Tabiat Parkı’nın önemli kaynak değerleridir. Bafa Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde Heraklia ve Latmos antik kentleri yer almakta olup, bu alanlar 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamındadır. Bafa Gölü içinde 5 adet ada bulunmaktadır. (İkiz Ada, Menet Adası, Kapıkırı Adası, Kahve Asar Adası, Uyuz Ada)Bu adalarda Bizans Dönemine ait manastırlar bulunmaktadır
261 KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Bafa Gölü Tabiat Parkı karasal ve sucul canlılar için önemli beslenme, yuvalanma ve barınma alanlarına sahiptir. Tabiat parkı 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Göl ve çevresi nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlamaktadır. Göl ve içerisindeki adalar, su kuşları açısından önemli alanlardır. Menet Adası çeşitli türlere ait çok sayıda yuvanın bir arada bulunduğu önemli bir üreme alanıdır. Burgazkule İkizce Ada kuş türlerinin önemli beslenme barınma yerleridir. Bataklık Kırlangıcı, Tepeli Pelikan, Küçük Akbalıkçıl, Gri Balıkçıl üreyenlerden bazılarıdır. Kaşıkçı Kuşu göldeki adacıklarda, Ak Kuyruklu Kartal ise gölün bitişiğindeki Beşparmak Dağlarında üremektedir. Kış aylarında göle barınmak amacıyla Küçük Batağan, Karabatak, Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan, Boz Ördek, Mahmuzlu Kızkuşu, Sakarmeke, Flamingo, Kaz, Kuğu, Fiyu vb. birçok kuş gelir. Gölün dip yapısı bitki türleri açısından zengin olduğundan yılan balıkları ve su yılanlarına cazip gelmektedir.
ZENGİN FLORAYA ZAHİP
Flora açısından 237 cins 325 tür ve 22 alt tür, 16 endemik türü ile zengin bir bitki türüne sahiptir. Bu endemik türlerden 10’u LC (Az Tehdit Altında), 3’ü VU (Duyarlı, Zarar Görebilir), 2’si NT (Tehlike Altına Girmeye Aday) ve 1 tür de EN (Tehlikede) kategorisindedir. Orman bitki örtüsünde ekolojik toleransı yüksek, tipik Akdeniz Kızılçam toplulukları vardır. Florasında ülke çapında nadir bitki türlerinin zengin popülasyonları yer almaktadır. Yüzlerce bitki türünün olduğu Beşparmak Dağlarında dünya endemiği Sığır Kuyruğu da görülmektedir. Ayrıca 13 Orkide türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünce eşsiz peyzaj ve özellikle kuş türleri açısından önemli biyolojik çeşitlilik değerlerine sahip olan tabiat parkının Milas-Söke karayolu 36. km.sinde Manzara Seyir Terası yapılmıştır. Söz konusu tesis Temmuz 2013 tarihinden bu yana hizmet vermekte olup, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bu nedenle bu tesisimizden faydalanan vatandaşların genel saha temizliğine özen göstermeleri, sahaların milli park ve tabiat parkı olması münasebetiyle tahrip etmemeleri, bu tesisin bulunduğu sahanın yangına hassas alanlar olması dolayısıyla ateş yakmamaları, seyir terasına çöp atılmaması ve kurallara uymayanları uyarmaları istendi.