Cuntacılar tarafından idam edilen merhum Başbakanlar Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, ölümünün birinci yılında doğduğu köy olan Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli'de lokma döktürülerek anıldı. Köy meydanında dökülen bin 200 kişilik lokma için Menderes'ler tarafından yaptırılan camiden anonslar yapıldı. Köy meydanına toplanan köylüler ve köy okulundan gelen öğrenciler, lokmalardan alırken Menderes'in camiden dualarla yâd edilmesine eşlik ettiler.

Aydın Menderes'in çocukluk arkadaşı olan Çakırbeyli Köyü Muhtar Mehmet Demir, lokma döktürülmesinin Menderes'in eşi Ümran Menderes tarafından istendiğini, kendilerinin de yardımcı olduklarını söyledi. Menderes'in ayın 23'ünde vefat ettiğini ancak cuma gününe denk gelmesi ve diğer köylerden gelen vatandaşların da istifa de etmesi için bugüne aldıklarını belirten Demir, hayırla yâd ettiklerini söyledi.

'MENDERES'LERİN KÖYLÜSÜ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM'

Merhum Başbakan Adnan Menderes için Meclis'in iade-i itibar kararı almasını değerlendiren Muhtar Demir, "Aslında çok geç kalındı, bazı şeyler çok geç kaldı. Allah rahmet eylesin. Adnan Menderes çok müstesna, çok harika bir insandı. Bir sefer görmek nasip oldu. Köyümüzde, işte gördüğünüz şu meydanda gençlik yılları geçmiş. Her an onlarla birlikteyiz. Menderes'lerin köylüsü olmaktan gurur duyuyoruz. Köyümüz böyle bir insan çıkarmış, ülkemize çok güzel hizmetlerde bulunmuş, ülke insanının ufkunu açmış. Ülkeye demokrasiyi getirmiş öyle bir insanın sonunun böyle olmaması gerekiyordu." dedi.

'MENDERES'İN ASILMASIYLA KÖYLÜLERİ OLARAK KAN AĞLADIK'

Adnan Menderes'in asılmasının köyde adeta bir travmaya sebep olduğunu aktaran Demir, "İnsanlar o günlerde kan ağladı. Ben o günleri çok iyi bilen bir insanım, 16 yaşındaydım. Gençlik yıllarımda babalarımız, büyüklerimiz, herkes gerçekten kan ağladı desek yeridir." şeklinde konuştu.

Adnan Menderes'in kucağında büyüdüğünü belirten 80 yaşındaki Hüseyin Karagöz ise annesinin onların çiftliklerinin aşçısı, babasının ise atlarının seyisi olduğunu anlattı. İade–i itibar kararını değerlendiren Karagöz, "Böyle bir karar, zamanında alınacaktı. Dehalar, sıkışıklığa girildiği zaman fışkırır çıkar, Adnan Menderes de öyleydi. Soyları Kırım Tatarlarındandır. Osmanlı ile birlikte o dönemde Hacı Ali Paşa babasıyla birlikte Türkiye'ye geliyor. İlk yerleştikleri yer, Anadolu'da Konya'dır. Oğlu Aydın Menderes'in ismi de Aydın'da dünyaya gelmesindendir. Demokrat Parti kuruluncaya kadar birlikte çiftlikteki kulenin etrafında oynadık." dedi.

'MENDERESLER EGOİST DEĞİLDİ'

Adnan Menderes'in, çiftlik binasını başbakanlığı döneminde yaptırdığını ancak bir gün bile içinde kalmadığını söyleyen Hüseyin Karagöz, şunları anlattı: "Milletin yönetimine koşma adına bir gün bile içinde yatmadı rahmetlik. Menderesler, kendinden evvel halkı düşünen kişilerdi. Egoist değillerdi yani. İade–i itibar, mühür tutmuş yaranın üstünü açmak gibi geliyor. Acı tazeliyor. Çok acı geçti o günler. Bilhassa Çakırbeylili, tanıdığımız, kucağında büyüdüğümüz kişi olduğu için bize çok zor geldi."