Denizli’de 24 yaşındaki Esra Yörükoğlu, 10 yıldır, babasının yanında 2 milimetreden 10 milimetre kalınlığa kadar düz camı 850 derece de yanan fırında ısıtarak şekil veriyor. 27 yıldır faaliyetini sürdüren babası Adem Yörükoğlu’na ait cam galerisinde 14 yaşından beri camla uğraştığını belirten Esra Yörükoğlu, cama olan sevgisinden okulunu da bıraktığını söyledi. Düz camdan müşterilerden gelen siparişler üzerine 850 derece ısıda yanan fırınlar yardımıyla tavan camı, ara bölmeler, dekoratif aynalar, hediyelik ve süs eşyaları imal ettiğini ifade eden Esra Yörükoğlu, “Camla uğraşmak bir bayana göre çok zor bir iş. Sabahtan akşama kadar camın içinde olduğunuz için en küçük bir dikkatsizlikte elinizin, parmaklarının kesilmesi mümkün. Camlara şekil verdiğim fırının ısısı 850 derece. Dışarıdaki hava sıcaklığı ise 40 derece. Bu kadar sıcak bir ortamda camdan eserler çıkarmak, gelen siparişleri üretmek çok zor ve dikkat gerektiriyor. Ancak ben küçüklüğümden beri babamın yanında olduğum için ondan işin inceliklerini öğrendim. Ticaret Lisesinden mezun olduktan sonra Honaz Meslek Yüksek Okulu işletme bölümünü kazandım. Cam sevgisi yüzünden kazandığım bölüme gitmedim. Babamın yanında ondan öğrendiklerimle cama hayat veriyorum” dedi.

Camı bayan gözüyle işliyorum

Müşterilerden gelen siparişleri bayan gözüyle kafasında tasarlayarak, imalata geçtiğini ifade edene Yörükoğlu, “Cam çok hassas ve kırılgan bir malzeme. Bu kadar hassas bir ürünü ancak, benim gibi hassas bayanlar işleyebilir. Gelen siparişleri kendi gözümde canlandırıyor, müşterilerin isteği özellikleri de ekleyerek, imalata başlıyorum. Düz camı istenilen renklerde yanmayan boyalarla boyayıp, değişik şekillerde kesiyorum. 850 derece de yanan fırınlarda camı kalıplara alıp şekil veriyorum. Fırından çıkan cam bir müddet soğuyup dinlendikten sonra titiz bir şekilde yan ve çevre süslemelerini yine cam parçalarını kullanarak yapıyorum. Son olarak tekrar fırınlanan cam müthiş eserlere dönüşüyor. Camla uğraşmayı seviyorum. Okulumu cam yüzünden bıraktığım içinde hiç pişman değilim.” Şeklinde konuştu.

Baba kız çalışıyoruz

İstiklal Caddesi üzerinde işyerlerinde baba kız çalışarak, ortaya çok güzel camdan ürünler çıkarttıklarını söyleyen baba Adem Yörükoğlu’da, “Ben 27 yıldır camla uğraşıyorum. Camı bizim gibi fırınlarda el emeği göz nuruyla işleyen usta sayısı çok az. Bende camı bu şekilde işleme yöntemini uzun uğraşlar sonucu buldum. 27 yıldır edindiğim bilgi ve tecrübeyi de kızıma öğrettim. İmalatta kullandığım fırınları da ben tasarlayıp, yaptırdım. Gelen müşterilerle kızım ilgileniyor, onların istekleri doğrultusunda imalata geçiyor. Ben artık çok karışmıyorum, kızım işleri götürüyor. Kızımın el becerisi ve renklere olan yatkınlığı çok iyi. Kendini daha da geliştirip, cam işinde kızımın Denizli’de bir numara olmasını istiyorum” diye konuştu.