Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip Kayaköy, kısmi turizm bölgesi ilan ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın vardığı mutabakat gereği Kayaköy doğal ve arkeolojik sit alanı olarak ikiye ayrılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Fethiye'de bulunan tarihi Kayaköy'de yeni bir dönem başlıyor. 2013 yılında uygulamaya konulacak yeni düzenleme ile tarihi kalıntıların yer aldığı bölge turizme açılırken, diğer bölgeye de kısmi inşaat serbestliği getirilecek.
Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca da ’Birinci Grup Anıtsal Yapı’ olarak tescil edilen Kayaköyü, sit alanı olarak ikiye bölünüyor. Yeni düzenleme ile köylülerin yerleşik olarak yaşadığı bölge doğal, Rum evlerinin bulunduğu kısım da arkeolojik sit alanı olacak. Doğal sit alanı ilan edilen bölgeye kısmi olarak inşaat izni de sağlanacak. Böylelikle yıllardır evlerine çivi dahi çakamayan köylüler artık protokolle belirlenecek şartlar doğrultusunda yüzde 15 oranında inşaat iznine kavuşacak.
Yeni dönemde M.Ö. 3000 yılında kurulan ve 1922 yılında gerçekleştirilen mübadele sonrasında boş kalan Kayaköy'deki eski Rum evleri de turizme açılıyor. 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler görünümünde ikişer katlı 3 bin 500'e yakın bina için röleve çalışmaları bitmek üzere. 2013 yılı başlarında yapılacak ihale ile Rum evlerinin yüzde 30'u turizm tesisi haline getirilecek. Kalan bölümler de yine ihaleyi kazanan firma tarafından restore edilecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından Fethiye ziyareti sırasında müjdesi verilen yeni düzenleme ile ilgili açıklama yapan AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan, önümüzdeki yıl Kayaköy'de yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca da ’Birinci Grup Anıtsal Yapı’ olarak tescil edilen Kayaköy'de mevcut haliyle insanların evlerinde herhangi bir restore veya yenileme çalışması yapamadığını anlatan Türkan, bunun da köylülerin mağduriyetine sebep olduğunu kaydetti. Bölgenin kısmi olarak turizm bölgesi ilan edileceğini anlatan Türkan, "Yeni düzenleme ile Levissi(antik şehir) bölgesi arkeolojik sit alnı köylülerin yaşadığı alan ise doğal site alanı ilan ediliyor. Ayrıca Levissi bölgesi kısmi olarak turizm bölgesi ilan edilecek. Bu şekilde bölgenin yüzde 30'luk kısmı turizm işletmesine açılacak. İşletmeyi alan kişi veya kurumlar geriye kalan tarihi evlerin restorasyonunu yapacak. Ova bölgesinde halen yüzde 3 olan inşaat izni de yüzde 15 seviyelerine çıkarılacak. Bu şekilde Kayaköy'ün hem turizme kazandırılması hemde bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi sağlanacak." diye konuştu.