3. Merkezefendi Festivalin ilk gününde Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda ve bahçesinde çeşitli etkinlikler yapıldı.
Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü festivalde açtığı stantla herkesi ücretsiz sağlık taramasından geçiriyor. Yine belediyeye bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise festivale katılan herkese fesleğen dağıtıyor. Bu arada bazı özel kuruluşlar da stant açarak festivalde yer aldı.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Zetinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Kasap ile çok sayıda protokol üyesi festival stantlarını gezdi. Başkan Zolan ve Gökhan Kasap burada vatandaşlara fesleğen dağıttı. Bu arada festivale katılan herkese mesir macunu ikram edildi.
Festivalin diğer bölümünde ise Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görevli öğretim üyesi yaklaşık 10 bilim insanının sunum yapacağı konferanslar düzenlenmeye başlandı.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan açılışta yaptığı konuşmada; Merkezefendi'nin Denizli'de doğduğunu, ilk eğitimini burada aldığını daha sonra Bursa ve İstanbul'a gittiğini belirterek, Merkezefendi'nin Denizli'nin önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade etti. Festivale olan ilginin her yıl arttığını kaydeden Başkan Zolan, “Kendi değerlerimize sahip çıkma konusunda inanılmaz bir hassasiyet gösteriyoruz. O değerlerden biri de Merkezefendi’dir. Burada amacımız, dönemin tıp bilimi dehası Merkezefendi’yi tüm nesillere tanıtmak ve nesiller boyu bilinmesine vesile olmaktır. Yaşadığı dönemin tıp bilimi dehası olarak kabul edilen Merkezefendi’nin bilinmesi için Denizli Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliği yaptı. Bu arada Denizli Belediyesi bilindiği üzere büyükşehir oldu. Merkezde kurulacak iki ilçeden birinin adını Merkezefendi koyduk.’’
Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Kasap da 2005’te tıbbi bitkilerin yer aldığı bir bahçe oluşturduklarını ifade ederek, ‘Türkiye'de 3 bin 500'den fazla endemik bitki yetişiyor. Endemik bitkilerin birçoğu Türkiye'de var. Bu bitkilerin birçoğu yıllar yılı sağlık sektöründe kullanılmış. Bu bitkileri en etkili bir şekilde kullanan, en büyük değerlerimizden bir tanesi Merkezefendi. Onun için ona sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Bu kapsamda tıbbi bitkilerin yer aldığı bahçe oluşturduk. Merkezefendi Denizli’de doğmuş ve yaşamının ardından Zeytinburnu’nda ölmüştür. Bizler sizin emanetinizi en iyi şekilde misafir ediyoruz’’ dedi.
   PAÜ Öğretim Üyelerinden Şerif Kutludağ da Merkezefendi’nin hayatını anlattı. Ardından konferansa geçildi. DDH Yöneticilerinden Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan Kalp Hastalıkları hakkında, yine DDH doktorlarından Uz. Dr. Serkan Değirmencioğlu da Onkoloji ve Kanser Hastalıkları hakkında sunum yaptı.
Festival yarın da devam edecek.