Antik kent Leodikeia 18 Ağustos 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı arasında yapılan protokol ile geniş bir ekiple 12 ay üzerinde kazı-restorasyonların yapıldığı, ülkemizdeki tek ve en büyük kazı alanı olduğu belirtildi.
Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü Laodikeia Kazısı Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, “Bu çalışmalar sayesinde, Tapınak A, Kuzey Kutsa Agora, Doğu ve Batı Portikleri, Merkezi Agora Anı Sütunu, Laodikeia Kilisesi, Efes Portikosu, Stadyum Caddesi’nin bir kısmı hem kazılmış, hem de restorasyonları tamamlanmıştır” dedi.

LEDOİKEİA SU YASASI
Şimşek, “1900 yıl önce Leodikeia su yasasının olduğunu, bu yasanın stadyum caddesi üzerinde yer alan İmparator Traian Çeşmesi’nin ön kısmına diktörgen bir mermer blok üzerine yazılmıştır. Leodikeia’dan bir elçilik heyetince onaylanması için Eyalet Valisi’ne (Efes) sunduğu dilekçeden bahsediyor. Milattan Sonra 113/114 yılları yazıtta bahsedilen kişi Asia (Anadolu) Eyealeti Valisi Aulus Vicirius Martialis’tir.

Yazıtta ‘Emrediyorum bana ait olan bu ferman uyarınca hiç kimse kendi çeşmelerindeki veya borularındaki suyu herhangi bir bahane ile uzaklaştıramaz veya dağıtamaz’ şeklinde yer alıyor.

Su yasasının 14 maddeden oluştuğu ve günümüzde olduğu gibi kullanımların sınırlı olduğu ve cezalandırıldığı görülüyor.
Örneğin 1. Maddesinde, Kente gelen suyun alıkonması (apagein) veya yolunun değiştirilmesinin (metocheteuein) yasaklanması ve suyun kamu yararına kullanımının tahsisi içindir.
2. Maddesinde ise, Her kim kente ait suyu kendi şahsi kullanımı için böler veya suya zarar verirse imparator hazinesine 5000 dinar ödemek zorundadır. Hakim Trajan Caesar’ın hazinesine 5000 Dinar ödenmeli, bu paranın 1/8’i ihbarda bulunan kişiye verilmelidir ve suçu işleyen kent suyundan mahrum bırakılmalıdır şeklinde yazılmıştır.

Şimşek, “ Bu yasaya bakıldığında, tahmini olarak İmparator Traianus zamanından 1000 Denarius (Dinar) 10.000 TL. Civarında bir para birimidir. Buda gösteriyorki 5000 Dinar şimdiki para ile 50.000 TL. etmektedir” dedi.

 Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Leodikeia, Denizli’miz için önemli bir konuma sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokolün 7. Yılındayız ve bu protokolü imzalayarak Denizli’mize kavuşturduğumuz muhteşem Leodikeia büyük bir kazanımdır.
Zolan, “1900 sene önce olan su yasası ile günümüzdeki su yasaları hemen hemen aynı, demek ki eskiden de su cezaları ve kullanım şekilleri varmış. Bizde de cezalar kullanım şekline göre değişiyor,3-5 bin TL.’den başlayan cezalar 150 bin TL.’ye kadar ulaşıyor” dedi.