BURSA (CİHAN)- Sanayi şehri Bursa'da, kalifiye teknik eleman yetiştirilmek üzere 1868'de kurulan Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nin kitabı yazıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin soyut kültürel miras çalışmaları kapsamında Bursa Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürüttüğü ‘Bursa’nın köklü eğitim kurumları’ serisine Ziraat Mektebi ve Erkek Lisesi’nin ardından Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi de eklendi. 1868 yılında yoksul ve kimsesiz çocukları korumak amacıyla ıslahhane olarak açılan, zamanla Hamidiye Sanayi Mektebi, Bursa Erkek Sanat Enstitüsü, Bursa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi adlarıyla 143 yıldır Bursa’da eğitim hayatına yön veren okulun tarihi, Bursa belgeliğine kazandırılmış oldu.
    Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kitabı, okulun 143’üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında yayımlandı. Okul bahçesinde düzenlenen ve eski mezunların da yoğun ilgi gösterdiği toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, öğrencisi olduğu okulun tarihine ışık tutan bir eseri Bursa’ya kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Bu okulda güzel anıları olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Burası bizim de yoğrulduğumuz bir mekan. En güzel günlerimiz bu okulda geçti. Okulumuz Bursa’da sanayinin gelişimine her zaman katkı sağladı. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerinde çalıştığımız yerli tramvay projemizde de bu okulun mezunu olan arkadaşlarımız görev alıyor. Bursa’da eğitime ve sanayiye büyük hizmetleri bulunan okulumuzla ilgili belgeler, bilgiler toplanarak kitaplaştırıldı. Kitabımızı okulumuza armağan ediyoruz.” diye konuştu.
Okul Müdürü Faik Kaymaz ise 1868’de 24 öğrenci ile eğitime başlayan okulun bugün 3 bin 560 öğrenci, 264 öğretmen ve 40 binden fazla mezun verdiğini belirterek, okulun köklü tarihine ışık tutan böyle bir eserin hazırlanmasına emeği geçenlere teşekkür etti.
    İki gün boyunca devam eden sempozyumda ‘Avrupa Birliğini Anlamak, Avrupa Birliği Ülkelerinde Avcılık ve Av Hayvanı Yönetimi, Avrupa Birliği ve Avcılık Politikası, Avcılıkta İletişim’ konu başlıklı dört oturum ile 17 sunum gerçekleşti. Sempozyumda FACE üyesi ülkeler ile Türkiye arasında güçlü işbirliğinin devam edeceği vurgulanarak, ülkemizin avcılık, yaban hayatı ve çevre konularında yapması gereken hazırlıklar, ülke zenginliklerinin korunabilmesi ve avcılık sektörünün korunarak devam ettirilebilmesinin önemi ele alındı. CİHAN