Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayhan Korkmaz, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu dönemlerde, sıcak çarpması vakalarında artış gözlendiğini söyledi.
 

Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuranların temmuz ayı itibari ile, sıcaklığa bağlı olarak arttığına işaret eden Uz.Dr. Korkmaz, "Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar sıcaktan çok etkileniyor. Kalp hastalıkları, sıcak çarpmalarını tetikliyor. Sıcak ile birlikte insanların tahammül gücü azalırken, kavgalar ve yaralanmalar sebebiyle bize gelenler artıyor" dedi.

Çocuklar, hamileler ve yaşlıların sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda yüksek risk grubunda bulunduğunu, ancak çeşitli meslek gruplarında bulunanların da sıcak havadan etkilenme riskine karşı önlem alması gerektiğini belirten Uz.Dr. Ayhan Korkmaz, "Tatil sezonunun başlaması
ile havalar aşırı decede sıcak seyrediyor. Sıcak çarpmasına karşı en etkili yöntem, tedbir almaktır. 10.00 ile 16.00 saatleri arasında çok mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmaması gerekiyor” dedi.

Günde en az 2 litre su tüketilmesini öneren Uz.Dr. Korkmaz, “Kalp, tansiyon ve böbrek hastalığınız yoksa, kortizonlu ilaç kullanmıyorsanız, doktorunuz tarafından yasaklanmadıysa, aldığınız tuzu çok az artırabilirsiniz. Terle birlikte vücudumuz tuz da kaybettiği için halsizlik, yorgunluk, bitkinlik yapabilir." Dedi.

Uz.Dr. Korkmaz, belirtilerinde şiddetli baş ağrısı, yürümede zorlanma, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklar görülebileceğini söyledi. Güneş çarpması halinde ne yapılması gerektiğine de değinen Uz.Dr. Korkmaz, “Güneş çarpan kişilere yapılacak en önemli yardım, süratle 112 Acil Servis ekibine haber verilerek harekete geçmesini sağlamaktır.” dedi. Sözlerine şöyle devam eden Uz.Dr. Korkmaz “Sağlık ekipleri gelene kadar hasta, usulüne uygun olarak serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa, vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla hastanın soğuk içecekler tüketmesine yardımcı olunmalıdır." dedi.
 
Uz.Dr. Korkmaz, sıcak havalarda çocukların kesinlikle otomobilin içinde yalnız bırakılmaması gerektiğini, araç içi sıcaklığın yüksek oluşunun, çocuğun hayatını tehlikeye düşürebileceğini söyledi.
 
Son olarak Korkmaz, acil durumların her an gerçekleşebileceğini buna karşı bireylerin ilkyardım eğitimi almalarının da çok önemli olduğunu vurguladı.