İlk 7 ayda 395 bin klima bayilere gönderildi, bunların 365 bini monte edildi. Ağustosun ilk 10 gününde ise temmuz ayının tamamı kadar satış gerçekleştirildi. Yoğunluk sebebiyle bayi ve yetkili servisler klima montajı yetiştirmekte zorlanıyor. Klima satın alanlar iki haftadan önce montaj işlemini gerçekleştiremiyor. Kimi yetkili servisler ise 4 aydan önceye randevu veremiyor. Daha önce montaj yaptırmak için araya adam koyan müşteriler bile var. Airfel yetkili bayii Genel Müdürü Cihan Tüer, "Klima alan birçok kişinin ya eşi hamile, ya annesinin tansiyonu yüksek ya da evde bir kalp hastası barındırıyor. Ya da bakmışız, bir tanıdığımızı araya sokmuşlar." diyor. Tüer, sıkıntının sebebini, "12 ayın sadece 15 günü böyle bir iş yaptığımız için yoğunluk oluşuyor. Birçok vatandaş montaj tarihinin geç olması sebebiyle ayrıca para teklif ediyor. Bu da yığılmaları artırıyor." ifadelerini kullanıyor.

Bir montaj işlemi yaklaşık 70 liraya yapılıyor. Bu işlem en az iki saat sürüyor. Bu sebeple ortalama büyüklükteki bir yetkili servis günde en fazla altı montaj yapabiliyor. Klima tamir-bakım servisi yetkilileri, gecikmelerin kaynağında bu durumun yattığını belirtirken, iki haftadan önceye randevu veremediklerini söylüyor. İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği Genel Müdürü Hüseyin Yüksel, yetkili servislerin özveriyle çalışmasına rağmen, akşam ve hafta sonları bile durmadıklarını belirterek, "Yine de klimaları alındığı gün monte edilmesi beklentisine bu yoğunlukta yetişmek zor." diyor. Yüksel, talebin şimdiki yoğunlukta devam etmesi halinde sene sonunda yıllık artışın yüzde 10'u bulacağını söylüyor. 2008 ve öncesinde 1,3 milyona yaklaşan satışlar, küresel kriz ve havaların serin geçmesi sebebiyle 2009'da 1 milyona gerilemişti. Isısan Yönetim Kurulu Üyesi Selman Tarmur, sektörde yaşanan durumu, "Stok sıkıntısı yaşamıyoruz, ancak yoğun talep sebebiyle servislerimizin montaj için verdikleri sürelerde uzamalar olabiliyor." şeklinde özetliyor. Talep patlamasında İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın, Ankara, Eskişehir, Konya, Zonguldak, Samsun, Trabzon, Rize ile Sinop büyük rol oynamış.

'ELİMİZDE VANTİLATÖR KALMADI'

Vantilatör satışları da sıcak sebebiyle yoğun talep görüyor. Sektör oyuncularından Sinbo, geçen yılın 2,5 kat üzerinde vantilatör sattıklarını ve üretilmiş tüm cihazların satışını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Satış rakamı vermek istemeyen şirketlerden UFO ise vantilatör satışlarının yüzde 25 arttığını belirtti. UFO, sıcak sebebiyle artan taleplerin de etkisiyle 90 milyon lira olan 2009 cirosunu bu yıl yüzde 20-25 artırmayı planlıyor.

Klimayı kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle Türkiye şartlarında 24-26°C'lerdedir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 10 artıracaktır. Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenklerle güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır, mümkünse binanın daha gölgeli tarafına takılmalıdır.

Klimanızı amacı dışında, örneğin kurutma, yiyecek ısıtma/soğutma için kullanmayın.

Filtrelerin kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve yetkili servisler tarafından periyodik bakım yapılması klimanızın ömrünü artıracaktır.

Klimanızın zamanlayıcısı, ev boşken klimanın otomatik olarak kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlar.

Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.

Rakamlarla klima sektörü

Türkiye'de halen 8 milyon civarı klima kullanımda.

Klimaların yüzde 90'ı işyeri ve otellerde, yüzde 10'u konutlarda kullanılıyor.

İç pazarda satılan klima sayısının yüzde 90'ına varan sayıda klima da ihraç ediliyor.

Dünyada satış miktarı 80 milyon olan pazara Türkiye, şu an ancak yüzde 1 etki ediyor.