Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri (DETGİS) tarafından Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu işbirliği ile beyaz cennet Pamukkale’de, Türkiye’de ilk kez ‘6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü’ kutlandı. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ile birlikte ülke genelindeki tekstil ve konfeksiyonla ilgili dernek yöneticilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı etkinlikte bin kişi bornoz giyerek beyaz cennet Pamukkale travertenleri önünde, Kocaçukur Mevkiinde poz verdi. Etkinliğe, Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Ök, Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, İl Emniyet Müdürü Zeki Bulut, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Osman Ege ve çok sayıda davetli katıldı. Davetlilere de hazırlanan bornozlardan giydirildi.

1 milyar dolar ihracat

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri (DETGİS) Başkanı İsa Dal, Türkiye’nin dünyada lokumu, baklavası, rakısı gibi sayılı emtia ile tanındığını söyledi. Başkan İsa Dal, “Türk havlusu 400 yıl önce Osmanlı döneminde, İngiltere aracılığı ile dünyaya yayıldı. Osman döneminden sonra Denizlililer olarak ürettiğimiz kaliteli havlu ve tekstil ürünleri ile ismimizi tekrar dünyaya duyurmaya başladık. Türkiye ile ilgili bilinirlilikte, lokum, baklava ve rakıdan sonra kaliteli Türk Havluları da gelmeye başladı. Türkiye’de üretilen her on bornozun sekizi, her on havlunun da yedisi ilimizde üretiliyor. Yılda 22 milyon bornoz, 350 milyon adette dünyaya havlu ihracatı yapıyoruz. Sektör yıllık 1 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Denizli’nin ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezi, dünyaca bilinen beyaz cennet Pamukkale’de travertenlerin önünde 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü’nü kutluyoruz. Bu yıl bin kişi bornoz giyerek bize destek verdi. Önümüzdeki yıl 2 bin 3 bin kişi ile günümüzü kutlamaya devam edeceğiz. Bu özel günümüz bizim aracılığımız ile tüm dünyaya Denizli’den duyuruldu ” dedi.

Denizli merkez

Denizli’nin havlu bornoz üretiminde merkez olduğunu, üretilen tekstil ve ev tekstili ürünlerinin dünyaya pazarlandığını hatırlatan Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk’te, “Bu özel gün Denizli’de kutlanmalıydı. DETGİS aracılığı ile bu yıl ilan edilen ‘6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü’ artık gelenekselleşecek. Tarihi bir günü yaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha kalabalık olarak bu günümüzü kutlayacağız. Denizli’den dünyaya günümüzü duyuracağız. Artık Denizli ürettiği havlu bornoz ve günüyle birlikte anılacak” diye konuştu. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, bu yıl ilki yapılan etkinliğin gelecek yıllarda daha kalabalık yapılacağını söyledi. DTO Başkanı Necdet Özer ise, dünyaca bilinen günlerin yabancılar tarafından çıkartıldığını, Türkiye’de ilk kez Denizli’nin ürettiği kaliteli bornoz ve havlusu ile ilgili bir günü ilan ederek duyurusunu yaptığını söyledi. DSO Başkanı Müjdat Keçeçi’de, Denizli’de tekstil ve konfeksiyon sektöründe 50 bin kişinin istihdam edildiğini bu çalışanların yarısının bayanlardan oluştuğunu söyledi. Konuşmaların ardından ‘6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü’ ne katılan davetliler ve öğrenciler üzerlerindeki bornozlar ve ellerindeki dövizlerle travertenlerin altında poz verdi