Yerel seçimlerden önce Denizli’nin Buldan Belediyesi’nde taşeron firma üzerinden çeşitli kademelerde yardımcı personel olarak görev yapan dördü üniversite mezunu altı kadın, şimdi çöp ve temizlik hizmetlerine verildi. Üniversite diplomalı çöpçü olduklarını ve rencide edildiklerini belirten kadınlar, ya işten tazminatla çıkarılmayı ya da eski görevlerini istiyor. Aynı sıkıntıyı, belediyede görevli 97 taşeron işçinin de yaşadığı öğrenildi. Buldan’ın yeni Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ise ihtiyaç fazlası işçiye sahip olduklarını, geçici çözümler ürettiklerini ancak mevcut kaynaklarla belediyenin bu yükü kaldıramayacağını söyledi.

Eski başkan AK Partili Mustafa Fahri Şevik, partisi göstermeyince DP’den aday olmuştu ancak seçimi, CHP’li Mustafa Gülbay kazandı. Başkan Gülbay, 158 belediye çalışanın taşeron firmada çalışan 97’sinin tamamına yakınını, seçimden sonra çöp ve temizlik hizmetine kaydırdı. Bu sebeple birçok taşeron işçi istifa etti. Durumun tam anlamıyla trajikomik olduğunu belirten işçilerden Gülhan Durdu Incekara, “Buldan Belediyesi’nde taşeron firma üzerinden işe başladım. Anadolu Üniversitesi Işletme Fakültesi mezunuyum. Belediye El Sanatları Kültür Merkezi’nde çalışıyordum ancak seçimlerden sonra bize çöp görevi verdiler. Sokakları, parkları süpürme ve dahası çöp toplamaya kadar işler veriliyor. Ben böyle bir işe talip olmadım. Hayallerimle oynandı. Birçok arkadaş çöp toplamaya, temizliğe yönlendirildiği için istifa etti. Biz de o raddedeyiz ancak geçinmek için işe ihtiyacımız var. Anladığımız kadarıyla bizden istenen de istifa etmemiz.” dedi. Yaşananlara anlam veremediğini belirten Ayşen Erkaraca da, “Buldan Belediyesi’nde seçimlerden önce görevim, emlak servisinde yardımcı personeldi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü mezunuyum. Başkan, seçimlerden sonra bizlerle bir toplantı yaptı. Söylediği, 'Çok fazla kişiyiz.' oldu. Şimdi çöp toplama ve temizlik işlerinde görevlendirildik. Bizim burada sıkıntımız, eğer biz çıkarılacaksak tazminatımızı verip işten çıkarsaydı. Böylesi rencide ederek bizi çöpçülüğe vermeseydi. Emlak servisinde benden başka bir amirim vardı. Başkan, 'Emlakta iki kişi fazla.' demiş ve ben buraya gönderildim ancak ertesi gün bir başka bayan arkadaş emlak servisinde görevlendirildi.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GÜLBAY: SEÇIM ÖNCESI IŞÇI ALINMIŞ

Başkan Mustafa Gülbay ise belediyenin kaynaklarıyla mevcut durumun götürülmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü: “Biz göreve başlamadan önce, seçimlerden önce belediyeye ocak ayında birçok taşeron firma üzerinden işçi alınmış. Artık su, kanalizasyon, itfaiye, mezbaha gibi birçok alan görevimiz dışında. Bunlar, büyükşehir belediyesi tarafından karşılanacak. Şu anda belediye olarak taşeron firma üzerinden alınan arkadaşlarımızı değerlendireceğimiz hiçbir yer yok. Sadece şu anda geçici olarak yaşlı ve bakıma muhtaç insanlarımız var; bir kısmı onlara yardım ediyor, bir kısmını da çevre temizliğinde görevlendirdik. Belirttiğimiz gibi bu da geçici. Tabiî ki bunlara çok üzülüyorum.”

Yeni istihdam alanları oluşturulması gerektiğini söyleyen Gülbay, “Bunun adımlarını atıyoruz. Benim sözüm, buraya yatırımcıları getirmekti. Tüm lojistik hizmeti vereceğiz. Bu yatırım alanlarında, bu arkadaşlarımız istihdam edilecek. Şu anda bırakın işçiyi, mevcut kadroya maaşlarını ödeyecek kaynağımız yok. Şu halde sadece personel gideri 420 bin lira, bu da mümkün değil. Benim isteğim, taşın altına sadece kendi elimi değil, Buldan halkının elini, bu arkadaşlarımızın elini koymalarını istiyorum. Şu anda 97 taşeron firma çalışanı dahil 154 personelimiz var. Benim ihtiyacım olan personel sayısı en fazla 50-60 kadar. Burada akşama kadar çocuklar bomboş bekliyor. Oturacak sandalyeleri bile yok. Bu halde devam etmek haramdır, israftır. Bomboş şekilde bu arkadaşlarımızı ben burada tutamam. Istihdam alanlarının oluşturulmasıyla bu arkadaşlarımıza öncelik tanınacak.” dedi.