Denizli’ye bağlı Acıpayam'ın Aliveren Mahallesi sakinlerinin geçim kaynağı kuzugöbeği (Morchella Conika) mantarı oldu. Vatandaşlardan günde 1 kilogramdan fazla kuzugöbeği bulan ve bununla evinin maişetini temin edenler var.
Son yağışlarla birlikte ormanlık alanda mahalle sakinleri tarafından bolca bulunan kuzu göbeğinin kilogramı köye gelen toptancılar tarafından 60-70 liradan satılıyor. Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzugöbeğini günde 2-3 saat dağlarda gezerek bulduklarını ve yaş olarak satışını yaptıklarını belirten 52 yaşındaki Bayram Akay,  günde 1 kilogramdan fazla kuzugöbeği bulabildiklerini söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Akay, “Ben 35 yıldan bu yana dağlardan kuzugöbeği topluyorum. Geçen yıl nisan yağmurları istenilen seviyede olmadı. Bu yüzden çok az kuzugöbeği bulabilmiştik. Bu yıl nisan yağmurları gecikti ama sonunda beklediğimiz yağış oldu. Güneşin çıkması ile birlikte bol bol kuzugöbeği çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı bulmakta zorlanmıyoruz. Günde 2-3 saat dağda dolaşarak topladığımız kuzu göbeklerini tüccarlara kilogramı 60-70 liradan satıyoruz. Aile bütçemize de katkı sağlıyoruz” dedi.

1 tona yakın toplanıyor

Geçen yıl kuraklık nedeni ile olmayan kuzugöbeklerini, 2012 ve 2011 yıllarında nisan mayıs aylarında 1 tona yakın topladıklarını anlatan Akay, “Kuzugöbeği nisan ve mayıs aylarında çıkıyor. Yağmur yağmasıyla çıkar, yağmursuz havada çıkmaz. Köylerde yaşayanlar sürekli dağda oldukları için hangi bölgede kuzugöbeği yetişir, nerede mantar olur çok iyi bilir. Onun için kuzugöbeğini bulabileceğimiz bölgelerde arama yaparız. Gelecek yılda kuzugöbeğinin oluşması için mantar köküyle birlikte sökülmemesi gerekir. İki, üç yıl önce topladığımız kuzugöbeklerini kilogramı 30 liradan satmıştık. O yıllarda mahallemize 450 bin liraya yakın kuzugöbeğinden para girdi. Bizden kuzugöbeğini alan tüccarlar, bu mantarları yurt dışına ihraç ediyormuş. Bu kuzugöbekleri, pişirilip yenildiği gibi ilaç yapımında ve kozmetikte kullanılıyormuş. Mayıs ayı ortalarına kadar kuzugöbeği toplamaya devam edeceğiz. Topladığımız kuzugöbeklerini kendimizde yiyoruz. Yumurta ile kavrulduğunda çok farklı bir tadı olur. Kuzugöbeği mevsimi bittiğinde tarla işlerimiz başlar” dedi.