Denizli’nin en büyük bağ alanına sahip Çal, Baklan, Bekilli ve Güney ilçelerinde bağlar, kış aylarında eksi 25 derece soğuk gördüğü için uyanamayarak kurudu. Baklan Ovası bölgesinde yaklaşık 12 bin dekarlık bağlar, yüzde 80 ile 100 arasında kuruması üzerine üreticiler tarafından kesiliyor.

Baklan Ovası Sol Sahil Sulama Birliği ve Çal İsabey Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, bağlarda eksi 12 dereceden sonra gözlerde hasar meydana geldiğini, 18 dereceden sonra ise kökten kuruduğunu söyledi. Öztürk, “Çal'daki bütün bağ bölgelerinde, yüzde 10'dan yüzde 100'e varan oranlarda zarar mevcuttur. İsabey’deki 10 bin dekar bağda yüzde 100'e yakın, 5 bin dekar bağda da yüzde 60'a varan zararlar var. Çal, Bekilli ve Baklan bölgesi, tarihten beri üzümcü olarak bilinmektedir fakat aşırı soğuklar bizi çok etkiledi. Bundan 70 yıl önce de böyle soğuklar olmuş, bağlar etkilenmiş. İsabey’in şu andaki zararı yıllık 10 milyon lira. Beş yıl verim alınamayacağını düşünürsek, 50 milyon lira zarar. Yeniden dikilmesi ve hazırlanması da hesaplanırsa zarar 100 milyon liradan aşağı olmaz.” dedi.

Üzüm üreticisi Şahin Sevinç de bağlar kazılıp yenisi dikilmedikten sonra verim almalarının mümkün olmadığını vurguladı. Sevinç, “Çiftçi, gerçekten mağdur duruma düştü. Bankalara, hele üzüme endeksli borçlarımızı asla ödeyemeyiz. Çiftçi, devletten yardım bekliyor. Ne yapabilir ki? Eli kısa kolu kısa. Şimdiye bağlar yüzünü örtmesi lazımdı ama örtmedi.” diye konuştu.

Bu sene hava çok soğuk gittiğinden bağlarınkuruduğunu anlatan Mustafa Kaçar ise şunları kaydetti: “Uyanmadığı zaman ya dibinden keseceğiz ya da kazacağız. Dibinden kesersek iki üç sene verim vermez. Bu arada tekrar soğuk vurursa hiç olmaz. En iyisi kazmak. Burası en eski üzüm bölgesi. Burada üzüm çok kaliteli olurdu. İhracata elverişli bir yer. Soğuk vurduğundan şimdi mağduruz.” dedi.