Denizli’nin en verimli ovaları arasında bulunan Tavas’ta iyi tarım uygulamaları ile yaygınlaşan sebze üretiminde yaklaşık 600 hektar alanda üretimi yapılan Kapya türü biber bölgenin alternatif geçim kaynağı olma yolunda hızla ilerliyor. 
Tavas Ovasında alternatif ürün potansiyeli sebze üretimi hızla ilerliyor. Ovada geçen yıl yapılan sulama çalışmaları sonrası İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen iyi tarım uygulamaları kapsamında özellikle Kapya türü biber üretiminde adeta patlama yaşanıyor. Geçen yıl 400 dekar alanda yapılan biber üretimi bu yıl yaklaşık 600 dekar alanda yapılıyor. Kapya türü biber üretiminin yanında Kale Biberi ve domates gibi ürünler çiftçinin tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor. İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri tarafından bölge bölge kontrol edilen sebze üretimi Pınarlar, Kızılcabölük ve Altınova ovalarında yapılıyor. Geçen yıl TUKAŞ firmasının yaptığı sözleşme sonrası ellerinde ürünleri kalan üreticiler yüzünden olumsuz etkilenen sebze üretimi için alternatif pazarlar aranıyor. 
Tavas Ovasında yapılan sebze ve meyve üretimi hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Hüsamettin Nikbay, “Ovamızda bin bir çeşit ürün yetiştiriliyor. Ovanın sulama imkanları geliştikçe ürün florası da o ölçüde artıyor. Ovamızın her köşesinde farklı farklı ürünler yetiştiriliyor. Tavas’ın Karahisar, Kızılcabölük, Vakıf ve Çalıköy Ovaları gibi çoğu noktasında dünyanın en kaliteli tütünleri yetiştiriliyor. Tütünün yanında hayvan üretimine entegre mısır üretimi de önemli bir bölümde ikinci ürün olarak yetiştiriliyor. Ay çekirdeği, Cin Mısır gibi ürünler ise Altınova ve Medet Ovalarında önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.  Özellikle geçen yıl ilk denemesi yapılan patates üretimi de Altınova ve Çiftlik bölgesinde yapılmaya başlandı. Tavas’ın biraz ilerisinden başlamak üzere yerel dilde bostan olarak yapılan kavun ve karpuz üretimi yapılıyor. Tüm bunların yanında meyve üretimi de çok önemli bir şekilde yapılıyor. Deveci armudu ve Chandler türü ceviz üretimi başarılı bir şekilde denemeleri yapılan ürünler arasında ilk sırada yer alıyor” dedi. 
KAPYA’DA TAVAS MERKEZ OLABİLİR
Kale’de kalitesi tescillenmiş Kale Biberi üretimi dışında başka bir biber türü üretiminin yapılmamasının Tavas’ın işine yaradığını belirten Nikbay, “Ovamızın Pınarlar, Kızılcabölük ve Altınova bölgelerinde kaypa türü kırmızı biber üretimi yapılıyor. Geçen yıl 400 dekar alanda yapılıyordu. Bu üretim bu yıl 600 dekara çıktı fakat geçen yıl TUKAŞ firmasının sözleşmelere uymaması nedeniyle üretici sayısı azaldı. Tüm bunların yanında üretimin çok olması Pazar fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Fiyatın düştüğü Kapya biberinde üreticiler alternatif pazarlar ile sorunu çözmeye çalışıyor. Bizde İlçe Tarım Müdürlüğü personeli olarak gereken desteği çok büyük bir şekilde veriyoruz” diye konuştu.