Denizli’de ilk sofralık çekirdeksiz Sultani üzüm hasadı Buldan ilçesine bağlı Doğanköy köyünde gerçekleştirildi. İlk üzüm hasadı nedeniyle düzenlenen tarla gününe Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ve üreticiler katıldı. Buldan Ziraat odası Başkanı Muammer Al, bu yıl çok iyi bir üretim dönemi geçirdiklerini belirterek  “Geçen yıl yaşadığımız dolu afeti bu yıl yaşanmadı. Bu yıl rekoltenin 100 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Üretimimizin tamamına yakını iyi tarım uygulamalarına göre kontrollü olarak yapılıyor. Üzümlerimizin yüzde 70’i ihraç ediliyor. Yurtiçindeki vatandaşlarımız da Buldan üzümünü güvenle tüketebilir” dedi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu’da Buldan bölgesinin Sultani çekirdeksiz üzüm üretiminde ülkemizin ilk üretimini gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bu sene kalite ve verimimiz çok iyi. İl müdürlüğü olarak üreticilerimizin daha kaliteli ve bol üretim yapmalarını sağlamak amacıyla bu bölgede Çiftçi Tarla Okulu ve Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projeleri uyguluyoruz. Ayrıca bölgede konuşlanmış erken uyarı istasyonlarımız ve tuzaklarımız sayesinde zamanında doğru ilaç kullanımını sağlıyoruz. Bu sayede hem ürün, hem kalite artıyor hem de ilaç kalıntısının önüne geçerek güvenli gıda üretimi sağlıyoruz.” Diye konuştu.
Saray sofralarını süsüyor
Buldan’ın ülkemizin en erken ve en güzel üzümlerinin yetiştiği yer olduğunu hatırlatan Kaymakam Erdoğdu’da, “Bu topraklarda yetiştirilen ürünler Avrupa’ya, Rusya’ya İngiltere’ye, Arabistan’a gidiyor. Saray sofralarını süslüyor. Üzümlerimizin kalitesi her geçen yıl daha da artıyor. İlçe tarım müdürlükleri ve köylerdeki danışmanlar sayesinde üreticilerimiz sürekli bilinçlendiriliyor.” dedi. Konuşmalardan sonra İlk üzüm hasadı gerçekleştirildi.
Üzüm üretimi
Denizli 436 bin 857 dekarlık bağ alanı ve yıllık 395 bin 682 ton üzüm üretimi ile Türkiye’de Manisa’dan sonra 2. sıradadır. Bağ alanları ağırlıklı olarak Çal, Güney, Buldan ve Bekilli ilçelerinde yer almaktadır. Buldan ilçesinde 38 bin 242 dekar alanda bağ bulunmaktadır. Ülkemizin ilk turfanda Sultani Çekirdeksiz Üzümü Buldan’da yetiştirilmekte ve pazara sunulmaktadır. İlçenin Yenicekent, Doğanköy, Oğuz ve Bölmekaya köylerinde erkenci olarak yetiştirilen sultani çekirdeksiz üzüm yurtiçi ve yurtdışına kolaylıkla pazarlanabilmektedir. İlk hasadın yapıldığı Oğuz ve Doğanköy, Bölmekaya köylerinde üzümün kilogramı 1,10 lira ile 1,30 lira arasında satılmaktadır