Tüm Türkiye ve Dünya’ya Yatağan Kılıcı ve Kın’ı gönderdiklerini ifade eden Yatağan Kılıçlarının Kın’ını yapan Abdurrahman Doğan, son dönemlerde artan Osmanlı dizileri için özel sipariş Kın yaptıklarını söyledi.  Doğan, özellikle ABD sinema sektörü için bazı filmler için de özel siparişler aldıklarını belirtti. 

Geleneksel Yatağan Osmanlı Kılıçlarının Kın’ını yapan Emekli Devlet Memuru Abdurrahman Doğan, Türk Kılıcını gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyor. Hobi olarak Kın yapımına 2008 yılında başlayan Doğan, kınları ahşap oyma ve üzeri deri ve pirinç işleme ile süslemesini yapıyor. Türkiye’de çeşitli illere Kılıç Kın’ı gönderen Doğan, geleneksel sanatı gelecek nesillere aktarıyor. Dünyaca meşhur Osmanlı Yatağanı (Balkan Yatağanı) kabza kök cevizden yapan Doğan, kın’ı ise ahşap oyma üzeri deri ve pirinç işlemelerini yapıyor. Kın’ın kelime anlamını da bizlere aktaran Doğan, Kılıç ya da diğer kesici silahları tutmak, taşımak veya saklamak için kullanılan kılıftır. Kınlar yıllardır deri, tahta ve çeşitli malzemelerden yapıldığını söyledi.

50 yaşında olan ‘Kın’ ustası Doğan, Yatağan Özel tasarım Av Bıçakları ve Osmanlı Kılıçlarının Kın’ını yaptığını belirtti. Hobi olarak işin başına geçtiğinden söz eden Doğan,  “Esas uğraşım kılıç kın’ı ve av bıçaklarının kılıfını yapıyorum. Kınları genellikle ahşap oyma ve üzeri deri ve Pirinç işleme ile süslemesini yapıyorum” dedi.

“Hobi olarak Kın yapmaya başladı”
Hobi olarak 2008 yılında Kın yapmaya başladığını değinen Doğan, “Yatağanlı olduğum için yatağanda yapılan bir kılıcın kınını yapan geleneksel replikasını yapan usta olmadığı için kahve köşelerinde gezeceğime bir ustanın işine mani olmayacak iş yapmaya başladım. Osmanlı kılıçları üzerine replikasını çalışıyorum” ifadelerini kullandı. Sıradan bir kın değil yapmadıklarını vurgu yapan Doğan, “Yapılan kılıca göre kın yapıyoruz. Bir kılıcın Kın’ı diğer kılıcın Kınına uymaz” dedi.

Dizilerde Yatağan Kılıcı ve Kın’ı kullanıyor
Almanya ve Hollanda’ya Osmanlı Yatağan’ı ve Kını gönderdiklerini gururla anlatan Doğan, Bende içimdeki hevesi yansıtıyorum. Genelde özel sipariş üzerine imal ediyorum. Almanya ve Hollanda’ya Osmanlı Yatağanı gönderdik. Türksel reklamında, Osmanlı Tokadı dizisinde Yeniçeri başının kullandığı Yatağan kılıcını arkadaşım yaptı bende kınını yaptım. Genelde internet ortamında görüştüğümüz için siparişler genellikle Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizden gelmektedir. Eğer sipariş veren kişi kılıcının kınını yapmamı isterse kılıcı gönderiyor. Kınını yapıp geri gönderiyoruz. Ankara’da Seğmenlerin kullandığı kılıçların kınlarını yapmışlığım var” şeklinde konuştu.

“Her yaptığım ürün benim parçam”
Genelde bu işleri yaparken çoğunlukta Yatağanlı ustalarımızın yapmış olduğu kılıçların kınılarını ben yaptığını aktaran Doğan, “Kılıcın başına geçince ne çıkacağını bilmiyorsun.10-15 günde uğraşıyorsun bittikten sonra ele aldığın ürün yapılan iş seni mutlu ediyor. Bazen verdiğimiz kılıçların arkasında üzüldüğüm oluyor.  Bu işi ticaret olarak düşünmediğim için her yaptığım ürün benim bir parçam gibidir.  Kılıcına göre kın yapımı 5 gün ile 6 ay arasında değişiyor” dedi.