Denizli’nin Kale ilçesinde yaklaşık 600 dekar alanda yılda üretilen 2 bin 500 ton patentli ‘Kale Biberi’ni daha kısa sürüde kurutmak için çalışmalara başlayan ilçe gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü ekipleri, defne ve kekik kurutma tesisinde biberi kurutmayı başardı. Yapılan işlemle 2 ayda kurutularak satışa çıkartılan meşhur biberin kuruma süresi 11 güne düşürülmüş oldu. İlçe Tarım Müdürü Yüksel Sözgen, “Denizli merkez ya da başka şehirlerden gelenler iri Kale biberini kışlık kurutma için fazlaca alıyor. Kale biberi, normal şartlarda tüketiciler tarafından bütün şekilde iplere dizilip kuruması için dış ortama bırakılıp ortalama 2 ay içinde de kurumaktadır. Kale biberini hızlı ve kaliteli şekilde kurutmak için ilçemizde bulunan Ahmet Gözlükaya’ ya ait defne ve kekik kurutma tesisinde biber kurutma denemeleri yaptık. Yapılan deneme sonucu 10 gün normal şekilde dışarıda bekletilerek renginin tamamen kırmızıya dönüşmesi sağlanan biberler tohumları alındıktan sonra ikiye bölünüp kasalar içinde kurutma odalarına alınarak 1 gün içinde kaliteli bir şekilde kuruması sağladık. Yapılan denemede elde edilen sonuç sayesinde Kale biberi 10 günlük doğal kızarma süreci sonucunda 1 günde kurutma odasında hızlı kurutma ile tam 11 günde kaliteli bir şekilde kurutuldu. Bu sonuç sayesinde 2 ay olan kuruma süreci 11 güne indirmiş olduk. Deneme kurutma çalışmalarımızı tam bir standarda getirdiğimizde çalışmamızı çiftçilerimizle de paylaşacağız” dedi.
 
İlçe ekonomisine destek

İlçeye bağlı Demirciler, Alanyurt, Özlüce, Ortatepe, Gökçeören, Esenkaya, Çakırbağ, Ortaköy, Yenidere, Muslugüme, Künar, Narlı, Çamlarca ve merkezde biber üretiminin yapıldığını hatırlatan Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca,
taze biberin kilosunun toptan ortalama 1 liradan, perakende ortalama 1,5 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Başkan Yarımca, “Yaş biber toptancılar tarafından üreticilerimizden tarlasında toptan satın alınıyor. Ürettiği ürününü biraz daha değerlendirmek isteyenler ise biberlerini ipe dizip kurutuyor. Bölgemizde bir dizi kuru biber yaklaşık 4 kilogram gelir. Çatı altlarında gölge yerlerde kurutulan biberlerin dizisi geçen yıl 7 lira ile 10 lira arasında satıldı. Biber ilçemizin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Üreticisini de diğer ürünlere göre çok iyi paralar kazandırıyor. Tarım müdürlüğümüzün yaptığı deneme kurutma çalışmaları başarıyla devam ediyor. İlçemizdeki kurutma tesisini meşhur biberlerimizin kurutmasında da kullanabilirsek, kısa sürede kuruyan biberlerden üreticimiz çok iyi paralar kazanmaya devam edecektir” diye konuştu.