Hierapolis Antik kenti (Pamukkale) 2010 Yılı Kazı ve Restorasyon çalışmaları başladı. Kazı çalışmalarının başlaması dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile birlikte Vali Yavuz Erkmen’i makamında ziyaret eden Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı  Prof. Francesco D’Andria, bu yıl yapılacak kazı çalışmaları hakkında Vali Erkmen’e bilgi verdi.


Hierapolis kazı heyeti 23 Temmuzdan itibaren arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına başladı. Hierapolis Kazısı  Prof. Francesco D’Andria başkanlığında (Università del Salento, Lecce) ve Kazı Başkan yardımcısı Dr.Güven Gümgüm; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinden temsilci  Arkeolog Mehmet Sevim çalışmalarda hazır bulunuyor.


 

Bu yılki kazı ve restorasyon sezonuna 8 farklı İtalyan Üniversitesinden (Salento Üniversitesi, Milano katolik Üniversitesi, Torino Politeknik Üniversitesi, Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi, Scuola Normale di Pisa, Roma- La Sapienza, Napoli Federico II, Messina Üniversitesi),ve Oslo
Üniversitesi (Norveç), İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi (IBAM) ve CNRS Fransa Ulusal Araştırma merkezinden yaklaşık 80 arkeolog, mimar, restoratör, mühendis, jeolog, arkeobotanikçi, antropolog katıldığını belirten Prof. D’Andria, “2010 yılı çalışmaları Hierapolis Antik Tiyatrosu sahne binası restorasyon çalışmaları ile başladı. Hierapolis Antik Tiyatrosu tüm Akdeniz bölgesinde koruna gelmiş tek tiyatro olma özelliğini taşımaktadır” dedi.


 

Sahne binası projesinin Denizli Valiliği tarafından desteklendiğini ve finans kaynağının Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından temin edildiğini ifade eden Prof.D’Andria,  “Proje çok uzun yıllar kazı ve restorasyon çalışmalarında yer alan kazı heyeti mimar ve arkeologları tarafından: Paolo Mighetto, Filippo Masino, Giorgio Sobrà ve mühendis Franco Galvagno tarafından tamamlanmıştır. Tiyatronun her mimari parçası (yaklaşık bin civarında) toprak üzerinde birbirlerine bağlanacak şekilde düzenlenmiş ve restorasyonu beklemektedirler. Yaklaşık yüzde 95 i koruna gelmiş olan parçalarda çok az tamamlama yapılacaktır diye konuştu.


 

Tiyatro ile ilgili gezi güzergahları oluşturulacaklarını, sahne binası içinden turistlerin Caveanın üst kısmına geçebileceklerini ve tamamlanmış sahne binası restorasyonuna bakabileceklerini sözlerine ekleyen Prof.D’Andria, “Restorasyon Çalışmaları üç yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Tiyatro restorasyonunun tamamlanması kaliteli bir turizm için de oldukça etkili olacak. Diğer bir başka önemli çalışmada Dor düzenine sahip portiği bulunan Gymnasion’da gerçekleşecektir. Buradaki çalışmalarda üç sütun yazıtlı arşitrvaları ile birlikte yerlerine dikilecektir. Ulusal araştırma merkezi laboratuarında antik şehrin yapılarının üç boyutlu olarak gezebilecek bir proğram hazırlanmaktadır. Kazılar Kaynaklar kutsal alanında yoğunlaşacaktır. Geçen yıl burada yapılan çalışmalarda Pamukkale termale su sağlayan antik kaynak sular ve havuzlar ortaya çıkarılmıştı. Burada geçen yıl büyük boyutlu bir Apollon heykeli bulunmuştu. Bu heykelin yüksekliği 4 metreyi bulmaktaydı. Diğer bir kazı yeri de Aziz Phlippus Martyriumu alanında, sekizgen hamamın etrafında olacak. Ayrıca Turistlerin geçişini kolaylaştıracak bir köprünün Denizli Valiliğinin işbirliği ile yapılması hedeflenmektedir. Bu köprü  M.S.VII  yüzyılda yıkılan köprünün yerine yapılacak” diye konuştu.


 

            Prof.D’Andria’ya ziyaretinden ve verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden Vali Erkmen, Prof.D’Andria ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.


 

            23 Temmuz tarihinde başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları Eylül ayının sonuna kadar devam edecek.