Ormanlık alanda kızılçam ağaçlarına yuva yaparak zarar veren ve ağaçların kurumasına neden olan çam kese tırtıl böceği ile mücadele için bir çalışma başlatıldı. Orman Genel Müdürlüğü, zararlı böcekleri yiyerek tehlikeyi ortadan kaldıracak faydalı böcek üretti. İzmir’in Selçuk ilçesindeki laboratuvar ortamında üretilen yararlı böcekler, Ödemiş Orman İşletme ve Gölcük Orman İşletme Şefliği ekipleri tarafından Ödemiş’in Ahrandı, Tosunlar ve Suçıktı mevkilerinde kurumanın en çok görüldüğü alanlarda doğaya bırakıldı. Toplam 800 yararlı böceğin doğaya salınması ile başlayan mücadele kapsamında çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Ödemiş Orman İşletme Şefi Mevlüt Polat, hedeflerinin kızılçam ağaçlarının zarara uğramaması olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ödemiş Orman Şefliği ve Gölcük Orman Şefliği sınırları içerisinde kalan kızılçam ağaçlarımıza musallat olan çam kese tırtıl böceği (thaumetopa pityocampa) ile biyolojik mücadelemiz başladı. Orman Genel Müdürlüğümüz ormanda kimyasal mücadeleyi doğadaki diğer canlıların zarar görmemesi adına uygun görmüyor. Onun için yapılan çalışmalarda zararlı böcek olan çam kese tırtıl böceği ile mücadele konusunda biyolojik mücadelemiz başladı. Orman Genel Müdürlüğü ve Bayındır Orman Şefliği Selçuk ilçesinde laboratuvarda orman yararlı böceği (Calosoma sycophanta) üretti.”



“ORMAN YARARLI BÖCEĞİ, ZARARLI ÇAM KESE TIRTILINI YİYECEK”
Böcekle ilgili bilgi veren Mevlüt Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu böceğimiz zararlı olan çam kese tırtıl böceğini yiyerek yok edecek. Böylelikle kızılçam ağaçlarımız zararlı böcek çam kese tırtıl böceğinden kurtularak kuruma tehlikesinden kurtulacak. Selçuk’ta laboratuvar ortamında üretilen böceklerimizden 800 adedini Ödemiş’te Ahrandı mevkisinde ve Tosunlar ile Suçıktı mevkilerinde kurumanın en yoğun görüldüğü alanlarda ekiplerimiz doğaya saldı. Bundan sonraki günlerde de ekiplerimiz gerekli çalışmaları alanda takip edecek. Önümüzdeki günlerde farklı alanlar da yararlı böcekleri doğaya salma çalışmamız devam edecek."