Türkiye’de bir zamanlar mahalle kabadayılarının vazgeçilmez aksesuarları arasında bulunan ve bir döneme damgasını buran yumurta topuk ayakkabılar, bugün hala ayakkabı ustaları tarafından yaşatılıyor. Denizlili ayakkabı ustası Özer Alkan, yumurta topuk ayakkabıların artık daha çok kamyon şoförleri tarafından tercih edildiğini söyledi. 
Kabadayılığın ve delikanlılığın simgesi alan Yumurta topuk ayakkabı ilgi görmeye devam ediyor. Denizli Ayakkabıcılar Çarşısında Yumurta Topuk ayakkabı imal eden 2 ustadan biri olan Özer Alkan, Kabadayılığın simgesi olan yumurta topuğun meraklıları hala bulunduğunu belirterek; otobüs ve tır şoförleri için yumurta topuk ayakkabı imal etmeye devam ettiklerini söyledi.  
Sivri burun ve topuklarıyla dikkat çeken bu ayakkabıyı günümüzde Tır, Kamyon ve Otobüs şoförleri tercih ediyor. Ayrıca bu ayakkabıyı giyenler bir daha bu ayakkabıdan vazgeçemiyor. 

YUMURTA TOPUK AYAKKABI YAPAN 2 KİŞİDEN BİRİ 

Denizli Ayakkabıcılar Çarşısında Yumurta Topuk ayakkabı imal eden 2 kişiden biri olan Özer Alkan, sivri topuk ayakkabı meraklıların hala olduğunu ifade etti. Özel siparişlerin yoğun olduğuna dikkat çeken Alkan, “Genelde siparişler otobüs, kamyon, tır şoförlerinden ve köylerin önde gelen isimlerinden geliyor. Yumurta topuk ayakkabının özelliği normal erkek ayakkabılarına göre biraz daha uzun olması ve hakiki deriden imal ediyor olması. Kahverengi, siyah ve beyaz renkleri bulunuyor. Otobüs şoförleri yumurta topuk beyaz çorap ile birlikte giyiyor. Bir de boyu kısa olanlar boylarını daha uzatmak için kullanıyor. Eskiden daha çok kullanılıyordu ama şimdi de rağbet görüyor. Yumurta topuk olması rahatlığı bozmuyor. Alıştığın zaman diğer ayakkabıları giyemezsin” diye konuştu.

YUMURTA TOPUK YAPIMI İÇİN ÇIRAK BULUNAMIYOR

1982 yılından bu yana yumurta topuk ayakkabı imal ettiğini ifade eden Alkan, ayakkabıcılık sektöründe eskiyle şimdi arasında çok fark var olduğunda  söz etti. Alkan,  “Eğitim sekiz yıla çıkmasından sonra ayakkabıcılık mesleğine çırak bulunmaz oldu. Yumurta topuk ayakkabı yapan son ustalarız.  Eskiden bir dükkanda en az beş kişi çalışıyordu. Şimdi ise bir ya da iki kişi çalışıyor. Ayakkabıcılar çarşısında 67 dükkandan 20 dükkan kaldı. Burada bulunan işyerlerinde birer ikişer kişi çalışıyor” şeklinde ifade etti.

“PAZARLAMA SIKINTISI VAR”

Eleman sıkıntısından dolayı bu çarşıda ayakkabıcılığın bitme noktasına geldiğini ifade eden çalışan ustalardan biri olan Ahmet Dülgeroğlu’da, “Gaziantep bizden bu konuda bu sektörde önde çünkü oraya gelen göçmenler daha çok bu işi yapıyor. Orada bu iş daha hızlı yapılıyor. Pazarlama sıkıntımız var. Eleman olmadığı için fazla üretim yapılmıyor bununla beraber pazarlamada yapamıyoruz.  Haftada 24 çift ayakkabı imal ediyoruz. Normalde daha fazla ayakkabı dikersin” dedi.