Salı günü akşam saatlerinde şiddetli yağan dolu Sarayköy Merkez, Sığma ve Duacılı beldelerindeki  pamuk ve mısır  ekili alanlara zarar verdi. Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ile birlikte yağışın ardından bölgeye giderek  incelemelerde bulundu. 

Yüksel, yaklaşık 2.000 dekarlık alanın etkilendiği bölgede zarar gören ekili alanlarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve İlçe Müdürlüğü ekiplerinin hasar tespit çalışması yaptıklarını belirterek, üreticileri, ürünlerini Tarım sigortası yaptırmaları konusunda  bir kez daha uyardı. Yüksel; “Çiftçilerimiz ürünlerini mutlaka sigortlatmalıdır. Sigorta primleri üreticilerimiz tarafından hemen ödenmiyor. Hasat zamanından sonra sigorta primleri ödeniyor. Ödenen primlerinde yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Afetin ne zaman yaşanacağının bilinmesi mümkün değil. Bu nedenle mutlaka ürünlerin sigortalatılması gerekiyor” dedi.

Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ve beraberindeki heyet Sığma Beldesinde aşırı yağan doludan, ürünleri zarar gören vatandaşlarla toplantı yaptı. Ardından ekili alanlarda incelemelerde bulundu ve yağıştan hasar gören ürünlerin durumumlarını yerinde gördü. Sarayköy aşağı mahallede toplanan üreticilerle de değerlendirme toplantısı yapan Yüksel, yaşanan afetin yaralarının sarılması noktasında üzerine düşeni yapacağını fakat üreticilerinde tarım sigortası yaptırılması konusunda daha duyarlı davranmaları gerektiğini altını çizdi. Ürünleri zarar gören vatandaşlarla tek tek görüşen Milletvekili Yüksel konuyla ilgili şunları ifade etti; “Geçtiğimiz Salı günü aniden bastıran doludan dolayı Sarayköyümüzün pamuk ve mısır ekili tarlaları büyük hasar gördü. Yaşanan bu afeti duyar duymaz hemen bu bölgeye geldim. Dolu afetinin hemen ardından öncelikli olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve sarayköy ilçe müdürlüğümüz hasar tespit çalışmalarına başladı, şuanda yaklaşık 2.000 dekarlık alanda bu hasarın varlığı görülmekte. İlçe Tarım Müdürlüğümüz  ilana çıkacak zarar gören vatandaşlarımız parsel parsel zarar gördükleri tarlalarını bildirsinler. Çünkü parsel parsel bildirildiğinde ileride prim desteği ve diğer desteklerden üreticilerimizin mağduriyet yaşamasının önüne geçilmiş olacaktır. Bu husus son derece önemli.

Tabi burada çok önemli bir konuda tarım sigortası yapılan yerlerle yapılmayan yerler arasında büyük bir sıkıntı var. Çiftçilerimizi biz devamlı uyarıyoruz, afetlerin ne zaman geleceği belli değil yeni bir afet gelebilir. Tek dileğimiz, inşallah afetler olmasın ama yarın veya bir saat sonra ne olacağını kestirmemiz mümkün olmayacağı için mutlaka vatadaşlarımızın zarar gören yerler dışında sağlam kalan yerleri tarım sigortası yaptırması gerekiyor. Sigorta konusunda Tarım Bakanlığımızla ve sigorta şirketlerimizle görüşmeler yaptık. Ürünleri hasara uğramayan yerlere sigorta yapacaklar zararın neresinden dönülse kardır. Çiftçilerimizin magduriyetini ne ölçüde giderebiliyorsak onu yapacağız. Bugünden bir söz vermemiz söz konusu değil. Ama biz yine de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Vatandaşlarımız emek vermiş gayret göstermiş ama Salı günü yağan dolu belli bir kısımdaki çiftçilerimizi zarara uğratmıştır. Onun dışında tarım sigortası ile ilgili sıkıntılar varsa biz bunu da hem çiftçilerimizden  hem de tarım ilçe müdürlüğümüzden rapor halinde alacağız. Bu acı olay vesilesiyle tüm çiftçilerimize bir kez daha hatırlatmak istiyorum, sigorta yaptırsınlar sigorta prim bedelinin % 50 sini devletimizin tarım bakanlığı karşılıyor, geri kalanı ise ürünü kaldırdıktan sonra, yani hasatdan sonra ödeyecekler. Peşin bir sigorta bedeli ödenmesi söz konusu değildir. Bu konu da yanlış bilgileri olan çiftçilerimizi uyarıyorum. Tarım sigortası yaptırılmadığı takdirde böylesi afetler karşısında, zararların karşılanması konusunda sıkıntılar yaşanmassı kaçınılmazdır. Kısacası çiftcilerimiz ürünlerini mutlaka sigortalatmalı. Sigortatma sürecinde yaşanan sıkıntıların çözümüne ilişkinde tarım müdürlüğümüz çalışma yapıyor, rapor halinde bize sunacaklar, biz konunun takipcisi olacağız” dedi.