Yerel ve bölgesel medya mensupları, "Yarın İçin Dijital Çözümler" konulu eğitim semineri için Muğla'nın Marmaris ilçesinde buluştu. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) 'nün Elegance Otel'de düzenlediği seminere Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Manisa, Isparta, Uşak ve Muğla'dan 300'ü aşkın basın mensubu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

Genel Müdür Karakaya, açılışta "Yarın İçin Dijital Çözümler" konulu bir konuşma yaptı. BYEGM’nin faaliyetleri ve çalışmaları konusunda bilgi veren Karakaya, her geçen gün yaygınlaşan elektronik bilgi sistemleri, internet yayınları ve internet kullanımının, yazılı basının ortadan kalkacağı tezini kuvvetlendirdiğini söyledi. Vali Vekili Kurt ise toplantının Muğla’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç da yerel yönetimlerin önemine vurgu yaparak, hükümetteki yoğun görevine rağmen yerel medyaya yönelik bu tür toplantılara eşiyle birlikte katıldığını söyledi. Basın İlan Kurumu (BİK)'nun yedi ilde bulunan şubelerini 17 ile yaydıklarını, yeni 10 ili seçerken de partizanca bakmadıklarını belirten Arınç, “Yerel medya çok önemli. Yerel medyayı demokrasinin kılcal damarları gibi görüyorum; Türkiye’de hem güçlü hem de büyük ihtiyaç. Bir siyasetçi olarak Anadolu’nun sesine kulak veriyorum. Siyaseti elit insanlarla, salonlarda gülüp eğlenerek, ahkâm keserek değil, köyleri ve kasabaları dolaşarak yaparım. Ayağımın biri Anadolu'da, kulağımın biri Anadolu'da, gözüm Anadolu medyasında oldu. Yerelin sesini en güzel şekilde bizlere duyuran siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Ulusal medyayı nasıl takip ediyorsam, yereli de aynı şekilde takip ediyorum.” dedi. Hükümet olarak yerel medyanın güçlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, "BİK olarak resmî ilan tarifelerine zam yaptık. 2013 Ocak ayından itibaren yeni bir zam yapılacak. Son bir yılda, 250 milyon liralık resmî ilan dağıttık. Pasaport ve basın kartlarında yeni düzenlemeler yaptık. Amacımız, basın çalışanlarına daha iyi hizmet vermek.” ifadelerini kullandı.

Eskiden bütün yerel gazeteleri eve götürüp okuduğunu, okuyamadıklarını uzun süre raflarda veya balkonlarda biriktirdiği için ister istemez dağınıklık yaşandığını anlatan Bülent Arınç, internetten takip etme başlayınca dağınıklığın de sona erdiğini, bu duruma en çok eşi Münevver Arınç’ın sevindiğini söyledi: “İnternetin icadı, medya ve telekomünikasyonda devrim niteliğinde yenilikler getirdi. Artık mobil cihazlar aracılığıyla dünyaya açılıyoruz. 75 milyonluk ülkemizde nüfusun yüzde 40’ı internet kullanıcısı, internet kullananların yüzde 90’ı Facebook kullanıyor. 2012 yılında 360 milyon TL’lik online reklam harcaması gerçekleşmiş. Yayınlaşan internet kullanımına bağlı olarak internete girenlerin yüzde 73’ü haber sitelerini takip etmiş. Bu da basın sektöründe dijitale yönelişin bir göstergesidir. Hedef kitleye artık saniyelerle ölçülen sürelerde ulaşılmakta. Amerika’da hatırı sayılır pek çok medya kuruluşu kâğıt kullanımını bitiriyor ancak her ne olursa olsun gazete kokusunu almadan, elim simsiyah olmadan olmuyor.”

1960 yılı öncesinden bu yana basını takip ettiğini ve yeniliklerden de uzak kalmadığını belirten Arınç, şu anda 300 bine yakın takipçisinin olduğu sosyal medya hesapları bulunduğu ifade etti. Kullandığı akıllı telefonla kürsüden çektiği fotoğrafı, yeni açtığı Instagram hesabında paylaştı. Bülent Arınç ayrıca salona mesir macunu da saçtı.