Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, çimentoya gelen yüzde 30’luk zam inşaat sektörünü durdurma noktasına getirdiğini bir an evvel fiyatların makul seviyelere çekilmesini istediklerini söyledi. DEİM Başkanı Demirten ve yönetim kurulu üyeleri Denizli Çimento Fabrikası’nı ziyaret etti. Burada Denizli Çimento Genel Müdürü Barış Kılınç ile bir araya gelen DEİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Çimento fiyatları ile ilgili bilgi aldı.

DEİM Başkanı Demirten son günlerde Çimento fiyatlarında yaşanan artışın müteahhitleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Demirten, “Çimento fiyatlarındaki artış doğrudan müteahhitlerin maliyetlerine yansıyor. Fiyatlardaki yükselme zaten durgun olan inşaat piyasasını daha da olumsuz etkiliyor. Bir çok müteahhit elindeki konutları satmakta zorlanıyor, bir de bunlara artan maliyetler eklenince sektör adeta durma noktasına geldi. Müteahhitlerin iş yapamadığı bir ortamda çimento firmaları da zor durumda kalır. Yılbaşından bu yana beton fiyatlarına gelen yüzde 30’luk zammı telafi etmemiz mümkün değil, bir an evvel fiyatların makul seviyelere çekilmesini istiyoruz.” dedi.

Denizli Çimento Genel Müdürü Kılınç da çimentoda artan fiyatların uzun vadede aslında yeterli olmadığını yüksek maliyetlerden kaynaklandığını vurguladı. Kılınç, “Enerji ve diğer girdilerde yaşanan maliyet artışları bizim fiyatları bu denli arttırmamıza neden oldu. Piyasadaki talebin yüksekliği de fiyatlardaki artışın bir diğer nedeni. Biz şu an adeta yok satıyoruz, siparişlere yetişemiyoruz. Ancak önümüzdeki dönemlerde ben fiyatların çok değişeceğini düşünmüyorum. Taleplerde belirli bir düşüş var bu da rakamların dengelenmesini sağlayacaktır. Bizim yaptığımız hesaplara göre 2007’den bu yana sadece enflasyon artışını baz alarak bir fiyatlandırma yapsak bugünkü rakamların çok üzerinde bir rakamla karşılaşırdık.” diye konuştu.

Türkiye’nin çimento sektöründe dünyada en çok alım ve üretim yapan beş ülkeden biri olduğunu belirten Kılınç, “Yalnızca İstanbul’da 15 milyon ton çimento kullanımı var, bugün İspanya’nın tamamının kullanımı sadece 9 milyon ton. Türkiye’de son dönemlerde inşaat sektöründe oldukça yoğun bir kullanım söz konusu, ülkemiz adeta bir şantiyeyi andırıyor.” şeklinde konuştu.