Denizli’de yeni adli yılın açılışında konuşan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, cezaevi içinde oluşturulan mahkeme salonlarına avukatların da hakim ve savcıların girdiği gibi girmesinin en doğal hakları olduğunu söyledi.
2013-2014 adli yılı valilik önünde düzenlenen törene Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan, Denizli Emniyet Müdürü Zeki Bulut, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ve avukatlar katıldı. Tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Törende konuşan Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, her yıl yeni adli yıl töreni açılışında avukatlık mesleğinde yaşanan sorunlara değindiğini ama hiçbir çözüme kavuşmadığından dolayı bu yıl sorunları anlatmayacağını belirtti. İlhan, “Avukatların adliye koridorlarından uzaklaşması anlamına gelen kalem yönetmelikleri ile içinde avukat olmayan adliye teşkilatlarının güçlendirilme projelerinin var olduğu bir ortamda yeni adli yılın açılışını yapacağız. Hukukun işleyişi ve bu işleyişin aktörleri olan biz hukukçular, hakimi, savcısı avukatı her yeni adli yıl açılışlarında sorunlarımızdan bahseder çözümünü bekleriz. Bir yıl önce yine bu kürsüde bahsettiğimiz yargı ve meslekle ilgili sorunlarımız hiçbiri çözüme kavuşmadığı için bu sorunlardan bahsetmeyeceğim” dedi.
İlhan, “Yeni adli yıla, hukukun üstünlüğünün ve güvenliğinin kalmadığı, temel hukuk prensiplerinin sistematik olarak çiğnendiği, savunmanın ve onun temsilcisi olan avukatın ve baroların yok sayılmaya çalışıldığı bir ortamda girilmektedir. Milyonlarca sayfalardan oluşan dosya içeriğine, binlerce sayfadan oluşan mütalaalara karşı savunma hakkı iki saatle kısıtlanan sanık müdafi, bu uygulamanın savunma hakkının kutsallığına aykırı olduğunu söylediğinde, bunu dile getiren müdafi hakkında, mahkeme heyetinin talebi ile Bakanlık soruşturma izni veriyorsa, savunma ve avukatlar olarak başka sorundan bahsetmemiz gereksizdir. Cezaevi içinde oluşturulan mahkeme salonlarına hakim ve savcı hangi şartlarda girebiliyorsa avukatlar olarak bizim de aynı şartlarda girmemizin en doğal hakkımız olduğunu düşünüyoruz” dedi.