MUŞ (CİHAN)- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki sorunların bitmesi için bölgenin en güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye’nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi.
Muş Alparslan Üniversite’si tarafından düzenlenen temel atma törenlerine katılmak üzere Muş’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Erdoğan’ın Suriye’de yaşanan olaylar üzerine Suriye devlet Başkanı Beşer Esad’a yönelik yaptığı uyarıları eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun işin esasını bilmeden konuştuğunu ifade etti.
Bakan Yazıcı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye’de kötü alışkanlıklardan bir tanesi de bilmeden konuşmak ve bilmeden eleştirmektir. Yanı konuşacak olana insan bilgi edindikten sonra olayının çerçevesini belli ölçüde de olsa bilip, kavrayıp önce kendini muhasebe ettikten sonra onu diş dünya ile paylaşması arzu edilen bir yöntemdir. Ama bizde maalesef özellikle Muhalefet partilerimiz işin aslını esasını bilmeden yapılanlara ilişkin bilgi edinmeden kendi kurullarına göre konuşurlar, çoğu zamanda açığa düşüyorlar. Bu bizim arzu ettiğimiz bir siyası disiplin davranışı asla değildir."
Türkiye ile Suriye arasında çok derin ilişkiler olduğuna dikkat çeken Bakan Yazıcı, "Yüksek düzeyde stratejik iş birliği adı altında her iki ülkenin Bakanları arasında gerek Suriye’de gerekse Türkiye’de toplantılar yaptık belli konuları konuştuk. İşe o heyetin katılana Bakanlardan birisi de benim." dedi.
Özellikle Afrika’da ve orta doğuda kimileri tarafından Arap baharı diye tabir edilen gelişmelerden Suriye’de de yaşandığına dikkat çeken Yazıcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Arzumuz elbette ki Suriye Halkının (kardeşlerimizin) birliği, huzura erişmeleri ve geleceğe olan ümitlerinin yeşermesidir. Bu anlamda istiyoruz ki yönetim ve halk demokratik süreç içerisinde bu sorunları aşsınlar. Bu sorunları aşma noktasında bölgenin çok güçlü bir ülkesi olarak üzerimize ne düşüyorsa hiçbir kıskançlığa sapmadan ve cömertçe bu desteği vermektir. Amacımız Suriye’de dirlik ve düzenin hakim olmasıdır. Dolayısı ile hiç kimsenin burnu kanamadan insan iradesine yönelik özür bir ortamın gelişmesi Suriye halkı için en uygun olandır. Çalışmalarım o doğrultuda inşallah hayırlı olur."
Yazıcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Acaba Suriye’den sonra sıra Türkiye’ye mi geldi diye zaman zaman düşünmeden edemiyorum." şeklinde açıklamasını değerlendirirken de bu tür endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Yazıcı, "Her endişe taşıyanın endişesini gidermek durumunda değilim. İnsanların korkmaları ve endişe taşımaları çok doğaldır. Ama bize göre korkulacak ve endişeye kapılacak herhangi bir durum yoktur." diye konuştu.
Yapılan ziyaretten sonra Belediye’den ayrılan Bakan Yazıcı daha sonra AK Parti Muş İl Başkanlığını ziyaret etti.

CİHAN