Denizli’nin Honaz ilçesinde uzun yıllardır salça üretimi yapılan fabrikada,vatandaşlar salçayı, tadına bakarak seçiyor.
Kış mevsimine az bir zaman kala kış hazırlıkları da başlarken, sofraların olmazsa olmazı salça da bu hazırlıkların başında geliyor. Eskiden daha çok evlerde domates suyu kaynatılarak elde edilen salça, hızlı kentleşme ve evde üretim imkanının neredeyse ortadan kalkmasıyla artık hazır olarak alınmaya başlandı. Denizli’nin Honaz ilçesinde faaliyetini sürdüren S.S.Honaz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait Honaz Salça Fabrikası’nda, tüketiciler yine ev üretimi tadında salçaları görerek, tadarak ve gözleri önünde ambalajlanarak alma imkanı buluyor. Ege Bölgesi’nin çeşitli yerlerinde üretilen domatesler, el değmeden kamyonlardan tazyikli su ile su havuzlarına alındıktan sonra, paletler yardımıyla fabrika içerisine taşınıyor. Burada ilk etapta işçiler tarafından salça olmaya uygun olmayan domatesler tek tek ayıklandıktan sonra, domatesler kazanlara gönderiliyor. Kazanlarda kaynatılan domatesler sofra tuzu dışında hiçbir katkı malzemesi konulmadan salçaya dönüşüyor.
Hijyenik şartlarda herkesin görebileceği şekilde domatesler salçaya dönüşürken, salça almak isteyenler ister açık, ister pet ambalajlarda ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Dev kazanlarda üretilen salça istenen miktar kadar poşetlere katılırken, tüketiciler de alacakları salçayı hem tatma, hem de ambalajlanmasına kadar her şeyi görme imkanını yakalıyor. Domatesin yanı sıra, acı ve tatlı biber salçasının da üretildiği fabrika, özellikle hafta sonları tüketicilerin akınına uğruyor. Denizli ve ilçelerinin yanı sıra, Uşak ve Aydın gibi çevre illerden de vatandaşlar salça ihtiyaçlarını karşılamak için Honaz’a geliyor.
Honaz Salça Fabrikası’nda bu yıl yaklaşık 2 bin ton domatesin işlenerek salçaya dönüştürüleceği, bunun yanı sıra 250 ton salça üretiminin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Honaz Salça Fabrikası Müdürü Yunus Yavuz, salça üretimi konusunda Honaz’ın her zaman bölgede ilk sıralarda yer aldığını belirterek, “Son yıllarda teknolojik yatırımlarla salça üretimimizi daha iyi yerlere getirdik. Ege Bölgesi’nin çeşitli bölgelerinden gelen domatesler el değmeden paletlerle ve su içerisinde fabrikanın içine naklediliyor. Burada işçiler tarafından yapılan son kontrollerden sonra kazanlara sokularak yine hijyenik şartlarda ve hiçbir katkı maddesi konulmadan salçaya dönüşüyor. Bu işlemi tüm vatandaşlar rahatlıkla izleyebiliyor. Tüketici domatesin nasıl salçaya dönüştüğünü ve kendilerine sunulana kadar geçen merhaledeki işlemleri takip edebildiği için gönül rahatlığıyla salça alıyor” dedi
S.S. Honaz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Top, salçanın 12 boyunca satışı yapılan bir gıda maddesi olduğunu belirterek, “Fabrikamızda 24 saat satış yapılıyor. Bunun yanı sıra servislerimizle tüketiciye de ulaştırıyoruz. Kilogram başına 50 kuruş fiyat farkıyla Denizli merkez ve yakın ilçelere salça gönderiyoruz. Haftanın 7 günü 24 satış üretim ve satış hizmetlerimiz var. Domates salçasının kilosu 5.5 TL, acı biber salçasının kilosu 8 TL, tatlı biber salçasının kilosu ise 7.5 TL’den satılıyor” dedi.