Denizli’de doğal gaz geçen mahallelerde sıvı ve katı yakıt yakılması yasağını bölge idare mahkemesinin durdurmasının ardından Mahalli Çevre Kurulu, bir karar alarak doğal gaz kullanmayanların bacalarına filtre takmasını zorunlu hale getirmişti. Kararı Belediye Başkanı Osman Zolan duyurmuş, vatandaşa “Ya doğal gaz, ya da filtre” demişti. Kurul tarafından hazırlanan duyurular kentin farklı bölgelerine de asılmıştı. Ancak, Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı, yazılı bir açıklama yaparak, “Bu tür sistemler sadece kurum tutucu olarak işlev yapar ve hava kirliliğinin önlenmesini sağlamaz. Dolayısıyla asılan duyurular Mahalli Çevre Kurulu kararıyla da çelişmektedir, vatandaşın kafasını karıştırmamak için bu duyurular indirilmelidir.” dedi. Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda kuru filtre kullanımı ile ilgili duyurular sonucu kendilerini çok sayıda soru ve şikâyet geldiğini belirten Oda Başkanı Arıkan; “Denizli Mahalli Çevre Kurulu’nun 5.4.2012 tarihli kararı 5 daire ile ısı gücü 300 kw'ın üzerinde olan tüm binalarda filtre sisteminin kurulmasını zorunlu tutmaktadır. Ancak baca gazı emisyonlarını kararda referans alınan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nce ile belirlenen emisyon değerleri seviyesine düşürebilmek için kuru tip filtre kullanılmasının herhangi bir yararı yoktur. Bu tür sistemler sadece kurum tutucu olarak işlev yapar. Dolayısıyla asılan duyurular Mahalli Çevre Kurulu kararıyla da çelişmektedir. Vatandaşlarımızı yanlış yönlendiren duyuruların derhal indirilmesi konusunda ilgilileri göreve çağırıyoruz.” Diye konuştu.
En önemli neden kalitesiz yakıt
Kış aylarında Denizli’de hava kirliliğinin büyük boyutlara ulaştığını ve bu durumun başlıca nedenleri arasında kalitesiz yakıt kullanımının yer aldığını belirten Arıkan; “Şubemiz ilimizde doğal gaz yatırımının başladığı ilk günden bu yana, bu yatırımların ve doğal gaz kullanımının planlı, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması yolunda ilgili kurumlarla işbirliği yaparak önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu konuda gerçekleştirdiği eğitimlerle uzman yetkili personelin yetiştirilmesi ve sertifikalandırılmasının yanı sıra, bilgilendirme toplantıları, panel, söyleşi ve yayınlarıyla; yatırımcıların, teknik elemanların, kullanıcıların bilgilenmesini sağlamış, oluşturduğu görüş ve önerileri ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak doğal gaz konusundaki çalışmalara yön vermeye çalışmıştır” dedi.
Tekniği ile yakmakta önemli
Kaliteli yakıt kullanılsa bile tekniğine göre yakılmaması durumunda hem ciddi hava kirliliği hem de büyük enerji kaybı yaşandığını da dikkat çeken Oda Başkanı Arıkan; “Kaliteli yakıt kullanımın sağlanması yönünde sürdürülen olumlu çalışmaların yanı sıra, ısınma araç, gereç ve donanımların eksik ve yanlış kullanımının hava kirliliğine etkisinin olduğu ve büyük enerji kayıplarına yol açtığı bilinmektedir. Uygun yakıt kullanılsa bile yakıt yakma tekniklerinin bilinmemesi veya yakma sistemi ayarlarının yapılmamış olması hem hava kirliliğine neden olmakta, hem de verim alınamamaktadır. Bu durum yakıt sarfiyatını da artmaktadır. Yapılan araştırmalar, kaloriferli binalarda kazan dairelerinin gerekli koşullara sahip olmaması ve kalorifercilerin kazanlarda yanlış yakma tekniklerini uygulamaları nedeniyle, yakıt tüketiminin arttığı ve büyük enerji kayıplarına neden olduğu görülmüştür. Bu hava kirliliğine sanılandan daha büyük etki yapmaktadır” şeklinde konuştu.
Asılan afiş
Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Bolat Ferhat Arıkan, “Denizli’nin çeşitli yerlerine  “Mahalli Çevre Kurulu kararı gereği katı/sıvı yakıt kullanan merkezi ısıtma sistemine sahip 5 daire ve üzerindeki binalarda kuru filtre taktırılması zorunludur. Uyarı: Filtre taktırmayanlar hakkında çevre kanununa göre daire başı 478 lira cezai işlem uygulanacaktır” şeklinde duyurular asıldığını, vatandaşlardan gelen yoğun soru ve yakınmalar nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını sözlerine ekledi.