Milletvekili Kazım Arslan'ın yazılı açıklamasında şu noktalar dikkat çekti:

"2 yılda bir vergi affı çıkarmak; ekonomide kötü gidişatın, maliyede vergi reformu yapılamadığının itirafıdır. Nakit çeviremeyen piyasada vergi toplayamayan devletin mali sisteminin bozulduğunun belgesidir. KOBİ reformunun gecikmişliğinin, dolaylı vergi yüksekliğinin itirafıdır.
Böylesi bir af, yapılandırma konusundaki maddeleriyle sosyal güvenlik reformunda gecikmişliğin de ilanıdır. Acil bir sosyal güvenlik reformu, acil bir vergi reformu başlatmazsak, bu aflar kanunun amaçladığı geliri asla getirmeyecektir.
 
2014 Af Yasası öncesinde kamu alacağı 99 milyardı, şimdi 157 milyar lirayı aştı. 2014’te vergi alacağı 67 milyar, SGK payı alacağı 32 milyar liraydı. 2015’te vergi alacağı 90 milyar, SGK payı alacağı 67,7 milyara çıkmıştır."

KARA PARA MADDESİ BU YASAYI BOZAR
 
Vergi affı olarak Meclis'e gelen bu yasanın özellikle kara para aklama kısmı, yasanın en kritik maddesidir. Alınteriyle para kazanan, vergisini ödeyen, borcunu ödeyen birçok mükellefi bu düzenlemenin rahatsız ettiği açıklıkla ortadadır. Varlık barışı adı altında yapılan, açıkça Varlık Bağışıdır. Kaynağı belirsiz paraların yargıdan ve emniyet kontrolünden sorunsuzca geçmesine de zemin hazırlanmaktadır. Şimdiye kadar cumhuriyet tarihimizde böyle bir vergisiz varlık barışı kesinlikle olmamıştır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir barışın olmadığı da kesindir. 

VARLIK BARIŞI PARALARINDAN VERGİ ALINMALI


"Sayın Maliye Bakanına paraların getirilmesiyle ilgili şu öneriyi sunmuştum: 

'Bu parayı vergisiz olarak ülkeye getiriyorsunuz da bu paranın ne kadarı Türkiye'de kalacak, ekonomiye ne kazandıracak, bu konuda değerlendirme yaptınız mı? Bu para gelir gelmez tekrar dışarıya çıkması hâlinde bunun ülkeye kazancı olmayacak. O nedenle, en azından, girişinde almamışsanız çıkışında vergi almak suretiyle ve belirli bir süre koymak suretiyle bu paranın ekonomiye daha iyi bir şekilde kazandırılmasına olanak sağlamalısınız' demiştim ama bizim önerimiz dikkate alınmadı."