ZONGULDAK (CİHAN)- Zonguldak Valisi Erdal Ata, açlık afetiyle karşı karşıya kalan Afrika halkına yardım çağrısı yaptı. Toplumda bazı kişilerin 'Ülkede o kadar aç insan varken Afrika'ya yardım yapılır mı?' şeklindeki yardım kampanyalarını olumsuz etkileyecek sözlere itibar edilmemesini isteyen Vali Ata, "Ben 30 yıllık idareciyim, Türkiye'de bugüne kadar açlıktan ölen insana rastlamadım." dedi.

Zonguldak Valiliği Toplantı Salonu’nda gazetecilere açıklamada bulunan Vali Ata, “Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık nedeniyle Somali başta olmak üzere bölge halkında ciddi bir açlık tehlikesi baş gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Somali ve o bölgedeki ülkelere gıda yardım kampanyası başlatıldı. Zonguldak vilayeti olarak da amacımız vatandaşlarımızın ilgi ve alakasını en üst düzeye çıkmasını sağlamaktır. Televizyonlarda mutlaka izlemişsinizdir. Birkaç aylık ya da 1 yaşlarındaki bebeklerin görüntüleri gerçekten yürekler acısı. Bir deri bir kemik kalmışlar. Hem gıdasızlıktan hem de çeşitli hastalıktan dolayı zannediyorum bugüne kadar 30 bine yakın çocuk ve bebek hayatını kaybetmiş. Biz de Müslüman Türk milleti olarak orada yaşayan din kardeşlerimizin bu sorunlarına karşı duyarsız olmamız mümkün değil. Tüm Zonguldak halkının imkanları ölçüsünde bu kampanyaya karınca kararınca katılmasını bekliyoruz. Sizlere verdiğimiz ilan metinlerinde Ziraat, Vakıflar ve Halk Bankalarında açılan hesaplara yardım yapmalarını talep ediyoruz.” dedi.

Bir gazetecinin, toplumda bazı insanların ‘Türkiye’de o kadar insan açlıktan ölürken Afrika’ya nasıl yardım yapılır?’ şeklinde konuşmasını hatırlatması üzerine Vali Ata şu cevabı verdi: “Ben 30 yıllık idareciyim, bugüne kadar açlıktan ölen insana rastlamadım. Ekonomik yönden sıkıntı çekebilir, işsiz olabilir, çeşitli sorunları olabilir, ama Türkiye’de açlıktan ölen insan ben görmedim, duymadım. Tabi yardım gönüllü olarak yapılacak bir şey. Türk milleti tarihten bu yana zorda olan her millete elinden geldiğince yardımcı olmuştur. Yakın geçmişte Pakistan’da ve Endonezya’daki doğal afetlerde devlet ve millet olarak gereken yardımları yaptık. Uluslar arası dayanışmanın en güzel örneklerini biz geçmişte verdik. Bugün de böyle bir sorun Afrika kıtasında yaşanıyor, bizim insanlarımız da imkanları ölçüsünde mübarek Ramazan ayında yardımcı olmakta fayda var diye düşünüyorum.”
        Vali Ata’nın talimatıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör tarafından yardım kampanyası için açılan hesap numaralarını içeren ilan metni basın mensuplarına dağıtıldı. CİHAN