DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Belediyesi, şehri Türk toprağı haline getiren ünlü Selçuklu komutanı SERVER GAZİ’nin türbesi ve çevresini yeniden düzenliyor. Belediye, şehre 6 kilometre mesafedeki türbenin ve ulaşım yollarının bakımını yapacak.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ve Park Bahçeler Müdürü Lale Gönüllü, Server Gazi Türbesi ve çevresinde incelemede bulundu. Başkan Zolan, yapılması planlanan projeyi inceledi. Bu arada türbeyle şehir bağlantısını sağlayan 6 kilometrelik yol için de çalışma başlatıldı. Yol ışıklandırması, kaldırımları ve çevre düzenlemesiyle tarihi ve kültürel dokuya uygun hale getirilecek. Piknik yapmaya ve türbeye gelen ziyaretçiler, yol boyu tarihi bir merkeze gitmekte olduklarını levhalar yardımıyla öğrenecek. Türbenin etrafı ise çevre düzenlemesiyle Türk büyüğü Server Gazi’ye yakışır hale gelecek. Peyzaj düzenlemesi, ağaçlandırma, kaldırım düzenlemesi, oturma grupları ve piknik alanlarıyla eski günlerine dönecek.
Başkan Zolan, “Bugün özgürce yaşıyorsak, bunu geçmişte canları pahasına kahramanca savaşan büyüklerimize borçluyuz. Server Gazi de bunlardan biridir. Belediye olarak hem geçmişe vefa borcumuz sebebiyle hem de kültür değerlerimizin korunması adına Server Gazi Türbesi ve çevresinde düzenleme çalışması başlattık.” dedi.

Server Gazi
Doğum tarihi belli olmamakla beraber 12. yüzyılın sonu ve 13. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev tarafından Denizli havalisinin dördüncü fethinden sonra Mehmet Gazi ile birlikte ayrı bir tümene komutan olarak görevlendirildi. İki komutan, o zamanki adıyla Laodikya üzerine sevk edildi. Bizans kuvvetleriyle önce Honaz (Colossea) civarında, şimdiki Honaz harabelerinin yakınında çarpıştılar. İlk çarpışmada galip geldiler. Geri çekilen Bizans ordusunu izleyerek şimdiki Deretekke (Sarayköy Caddesi) semtindeki geniş alanda yeniden harbe tutuştular. O sırada Mehmet Gazi şehit oldu, askerleri Server Gazi’nin emrine geçti. İki ateş arasında kalan Bizans ordusu yok edildi. Server Gazi, sağ kalan bir düşman askerinin attığı okla şehit düştü (MS 1210). Vasiyeti gereği, şimdiki türbesinin bulunduğu yere defnedildi. CİHAN