Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, bürokrasiyi azaltma yönündeki çalışmaları kapsamına üniversiteleri de aldı. Üniversiteye kayıtlarda öğrencilerden istenen belgelerin azaltılması durumunda 154 milyon TL tasarruf sağlanacak.
    İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından yükseköğretim kayıt işlemlerindeki bürokrasiyle ilgili rapor hazırlandı. Hazırlanan bu rapor ÖSYM ve YÖK’e gönderilerek, kayıt işlemlerinin 'Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik'e uygun şekilde yapılması istendi. ÖSYM raporu doğrultusunda, 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda kayıtla ilgili düzenlemeye gidildi.
    Üniversiteler, kayıt esnasında öğrenciden ÖSYM sınav sonuç belgesi istemeyecek veya sadece bilgisayar çıktısının verilmesi yeterli olacak. Bu sayede öğrencilerin sonuç belgesini almak için ÖSYM’ye gitmeleri ve herhangi bir bedel ödemeleri gerekmeyecek. Kayıt için istenen belgelerin asılları üniversiteler tarafından onaylanacak. Öğrencilerin belgelerle ilgili onay ücreti ödemeleri engellenecek.
    Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, ÖSYM kılavuzuna eklenen değişikliklerin ilgili üniversite yönetmeliklerince desteklenmesi halinde, öğrencilerin kayıt sırasında verilen belgeler için ödeyeceği mali yüklerde azalma olacağını kaydetti. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden, ÖSYM sınav sonuç belgesi, lise diploması veya mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanının fotoğraflı ve noter onaylı sureti, askerlik belgesi, adli sicil belgesi, ikametgah ilmuhaberi, sağlık raporu gibi belgeler isteniyor. Bu belgelerin tamamlanması, bütün öğrenciler düşünüldüğünde 154 milyon 568 bin TL gerekiyor. Bu miktar, kayıt yaptıran öğrenciye bölündüğünde yaklaşık öğrenci başına 88,50 TL düşüyor. Üniversitelerin yarısı, öğrencilerden istenecek belgelerle ilgili yeniden düzenleme yönünde çalışmasını sonuçlandırdı.