Pamukkale Üniversitesi içinde faaliyet gösteren Teknokent Merkezi'nde Tersine Mühendislik Firması'nda Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Birçok çalışmanın yapıldığı Teknokent’te, Elektrik Elektronik Mühendisi Ali Boz, ABD'de geçen Mayıs ayında üç boyutlu yazıcının programını alarak kendisinin de silah üretebildiğini söyledi. Tamamen plastikten olduğu için X-Ray cihazından geçerken belli olmayan ve balistik incelemesi yapılamayan silah için uyarılarda bulunan Ali Boz, bu programın yayılmaması için uyarılarda bulundu.

PROTOTİP OLARAK YAPTIK

Bu işin ilk olarak ABD’de ortaya çıktığını belirten Ali Boz, şöyle konuştu: "ABD’de yapılan silahın benzer programını internetten alarak bunun benzerini ürettik. Bu bilimsel bir çalışma değil. Sadece prototip olarak bunu yaptık. Daha sonra bu silahın benzeri için çalışmalar yaptık. Kendi dizaynımız olan plastik bir silah yaptık. İsmini de 3Dabanca koyduk." Amaçlarının silah yapmak olmadığını ifade eden Boz, şunları söyledi: "Amacımız tersine mühendislik çalışması yapacak bundan sonraki nesillerde ve yazıcıların daha da ucuzlayacağı kısa zaman sonra bu teknolojiye sahip olan kişilerin kendilerine silah yapması konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Bunun tehlikeli olacağını düşünerek yetkililerin bu konuda önlem almasını istiyoruz."
Silahın tüm mekanizmasının özel hesaplarla yapıldığını belirten Boz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu silahlar tek tek parçalanabilir. ABD’de yapılan 18 parçaydı. Biz 14 parça yaptık. Bu silah X-Ray cihazında geçerken belli olmaz. Ayrıca, plastik olduğu için de balistik incelemesi yapılamaz. Bu yüzden bu silahla ilgili herkesin çok dikkatli olması gerekir."