Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Twitter'a yönelik tedbir amaçlı erişim engeline yönelik mahkeme kararlarını sitesinden kaldırdı.
 TİB'in internet sitesinde twitter.com'un yasaklanmasına neden olan mahkeme kararları tamamen kaldırıldı. Sorgulama ekranında "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" ifadesi yer alıyor. Böylece TİB'in internet servis sağlayıcılara Twitter'ın yasaklanmasına neden olan mahkeme kararlarının kaldırıldığını bildirmesi gerekiyor. Bu işlemin ardından Twitter'a erişim tekrar sağlanmaya başlanacak. Bu işlemin ilerleyen saatlerde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, "Birkaç saat içinde Twitter açılacak." dedi.

20 MART'TA ERİŞİM ENGELENMİŞTİ

Başbakanlık'tan bir yetkili, Twitter'ın erişimin engellenmesi kararının kaldırıldığını söyledi. TİB, çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları Twitter'ın dikkate almadığı gerekçesiyle, 20 Mart'ta Twitter'a erişimi engellemişti. Reuters'a bilgi veren yetkili, "Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Twitter'a erişim yasağı kaldırıldı" dedi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI


Anayasa Mahkemesi
'nin, sosyal medya platformu Twitter'a erişim engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ve bu kararın kaldırılmasına ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

BAŞBAKAN "KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bursa mitinginde 17-25 Aralık operasyonlarını eleştirirken, "Twitter, miviter falan hepsinin kökünü kazıyacağız" demişti. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından da 20 Mart Perşembe gecesi Twitter'a erişim engellenmişti.

KILIÇ: TİB'İN UYGULAMASINI UMUT EDİYORUZ
 
Bireysel başvuru dosyasını sonuçlandıran ve TİB’e "Twitter’ı derhal açın" görüşünü ileten Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Haşim Kılıç TİB'in Twitter üzerindeki mahkeme kararlarını kaldırmasından önce, “Geçmişte verdiğimiz ihlal kararlarının tamamında ilgililer gereğini aynı gün yaptılar. TİB’in de bu kararı uygulamasını umut ediyoruz” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin “Derhal açın” kararının üzerinden 24 saat geçmesine karşın TİB, herhangi bir adım atılmadı. Hürriyet'te bu durumla ilgili sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, şu mesajları verdi:

"MAHKEMELER TEREDDÜT ETMEDİ"


"Aldığımız kararın gereğinin yapılması bizim için çok önemli. Bireysel başvuru hakkı açısından çok önemli. Daha önce aldığımız ihlal kararlarının tamamı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından 1 gün dahi bekletilmeden yerine getirildi. Uzun tutukluluk konusunda aldığımız kararları gönderdiğimiz mahkemeler de gereğini aynı gün yapma konusunda hiçbir tereddüt göstermedi, anında uyguladı.

"UMUT EDİYORUM TİB DE GEREĞİNİ YAPACAK"


Bireysel Başvuru Hakkı ile ilgili Anayasal düzenleme yürürlüğe girdiğinden beri verdiğimiz diğer ihlal kararlarının hiçbirinde de infaz sorunu yaşanmadı. Umut ediyorum ki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da (TİB) gereğini yapacaktır."

"GAYRI MİLLİ" İFADESİNE YORUM YOK

Başkan Haşim Kılıç’a Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararıyla ilgili yaptığı "Bu karar gayrı milli" yorumuna ilişkin ise sözkonusu ifadeyi duymadığını belirterek yorum yapmadı. Kılıç, "TİB kararı uygulamazsa ne yapacaksınız" sorusunu da yanıtsız bıraktı.

Karara imza atan bir AYM üyesi ise infazın gecikmesi ya da gerçekleşmesi halinde ortak hareket ederek kararlarına sahip çıkacaklarını ifade etti.