Denizli Valisi Abdülkadir Demir, şehir içindeki tabakhane bölgesinin Kaklık Beldesi yakınlarında kurulan deri organize sanayi bölgesine taşınması için tüm çalışmaların tamamlandığını, taşınma işleminin 2013 yılı sonuna kadar bitirileceğini söyledi. Vali Abdülkadir Demir, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi üyeleri ile kahvaltıda bir araya geldi. MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirdi. Kahvaltının ardından Vali Demir, Denizli’de yapılan ve planlanan projeler hakkında bilgiler verdi. Deri organize sanayi bölgesinin arıtma sistemleri ve altyapısı ile Türkiye’nin en modern tesislerinden biri haline getirildiğini anlatan Vali Demir, “Faaliyetteki işletmeler için Deri Organize Sanayi Bölgesi oluşturuldu. Deri OSB arıtma sistemleri ve altyapısı ile Türkiye’nin en modern tesislerinden biri haline getirildi. Mevcut işletmelerin taşınması konusunda onları oradan yasaklayarak çıkarmak yerine Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile görüşülerek sadece bu bölge için proje çağrısına çıkıldı. Proje yüzde 50 hibe desteği olacak şeklindeydi ve bu kapsamda 8 projeye 1 Milyon 500 Bin civarında bir destek verildi. 200-300 Bin lira destek alan firmalar oldu. İşletme sahipleri bu desteklerle bina, makine ekipman veya tesisleri için yatırım imkanı buldu. Geçen hafta işletmelerle yaptığımız görüşmeler neticesinde 2013 sonuna kadar taşınma işlemlerinin tamamlanması konusunda mutabakat sağladık.” Dedi.

Mermer OSB için başvurular yapıldı

Mermer organize sanayi bölgesi hakkında da bilgiler veren Vali Demir, 7-8 yıl önce Mermer Organize Sanayi Bölgesi için özelleştirme yöntemi ile 800 dönümlük bir alan oluşturulmaya çalışıldığını, fakat özel mülkiyetler fazla olduğu için taraflar arası mutabakat sağlanamadığından kamulaştırma sürecinin uzadığını belirtti. Vali Demir, “Mermer OSB için düşünülen bu bölge yerine Kocabaş beldesi Dereçiftlik köyü sınırları içerisinde yeni bir alan belirlediklerini, bölgede 18.Madde uygulaması da tamamlandı. İlk etapta 1800 dönüm, 2.etapta da 3000 dönüme çıkarılabilecek şekilde hazırlanan proje için Islah Organize Sanayi Bölgesi olması konusunda gerekli başvurular yapıldı. Madencilik ve mermer sektörü Türkiye’nin neresinde olursa olsun 5.bölge teşvikinden yararlanan bir sektör. Islah organizenin içerisinde bir lojistik merkez yapıyoruz.” Diye konuştu. 

İhtisas organize sanayi bölgesi birçok ile örnek olacak

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde için çalışmalarımız devam ettiğini belirten Demir, “İlk etapta 500 dönümlük bir sera alanı olan bölge oluşturuldu. İlgili projeler tamamlandı. Kullanılacak olan sıcak su Zorlu Holding tarafından yapılan elektrik santralinden sağlanacak. Buradaki tek eksik olan soğuk su ihtiyacı da valiliğimiz tarafından 6 milyonluk bir yatırımla Yenicekent’ten sağlanacak. Denizli’deki bölgede başarı sağlanması halinde termal kaynağı olan birçok ile örnek olacak” dedi. Denizli’de yapılan mevcut enerji yatırımlarının ilin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayabileceğini belirten Vali Demir, “Büyük yatırımcılar Denizli’ye elektrik üretimi konusunda çok büyük yatırımlar yaptı. Kamu ve özel teşebbüslerin toplam elektrik üretimi 111 mWatt seviyesine ulaştı. Yapılan tesisler kalite olarak Avrupa’nın en modern tesisleri. Üretilen enerji Denizli gibi 6-7 ilin elektrik ihtiyacını karşılayacak seviyeye çıkacak.” Dedi. Karahayıt ve Pamukkale bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm ve yol yapım çalışmaları konusunda da büyük adımlar atıldığını belirten Demir, “Karahayıt’ta yapılan, kentsel dönüşüm projesi, 27 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanında, fay hattı üzerinde 160 hak sahibine ait konut, iş yeri ve pansiyonlar yer alıyor. Bazı yapılarda ise iş yeri, konut ve pansiyon bir arada bulunuyor. Proje çerçevesinde öncelikle fay hattı üzerindeki binalar yıkılacak, depreme dayanıklı bölgede yeni yaşam alanı inşa edilecek.” Diye konuştu.