Güneş enerjisi firmaları, Çin'den ithal ettikleri vakumlu tüpü, ortak bir şirketle Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Türkiye'nin bu alandaki en büyük fabrikasını kurarak üretmeye başladı. İthal ürünlere getirilen vergilerin ardından firmalar, ihtiyaçları olan malzemeleri yurtiçinde üretmek için ortak hareket etmeye başladı. Çeşitli illerde faaliyet gösteren Demir Solar, Gönen Gün Isı, Anages, Sistem, İnci Güneş, İşlersan ve Naturel Güneş Enerji firmaları, vakum ve titanyum tüp üretmek için Solar San Vakumlu Cam Tüp Üretim A.Ş.'yi kurdu. Güneş enerjisiyle su ısıtma sistemlerinde kullanılan vakum tüpleri daha önce yurtdışından ve özellikle Çin'den ithal eden firmalar, 11 milyon lira sermayeyle Nazilli Organize Sanayi Bölgesi'nde kurdukları fabrikada imal etmeye başladı. Burada Türkiye'nin yıllık ihtiyacı olan yaklaşık 8 milyon vakum tüpün yarısı üretilecek. 15 bin metrekare arsa üzerinde 8 bin 500 metrekare alanda inşa edilen fabrikada, 200 kişi istihdam ediliyor.

Fabrikanın ortağı ve Solar San Vakumlu Cam Tüp Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Çimen, ithal ettikleri vakum tüplere vergi gelince sektördeki firmaların birleşip fabrika kurarak üretim yapmaya karar verdiğini söyledi. Çimen, "Bu ürün, vergisi nedeniyle pahalandı. Sektördeki arkadaşlarla biraraya gelerek fabrikasını kurmaya karar verdik. Üretim yerinin Nazilli olmasının nedeni, hammaddenin yakın ve işçiliğin uygun olmasıdır." dedi. Fabrikayı açarak bu sektörde günlük 40 bin dolarlık döviz çıkışına engel olduklarını ifade eden Çimen, "200 kişi istihdam sağladık. Üç vardiya halinde çalışılıyor. Fabrika, 11 milyon lira yatırımla sekiz ayda tamamlandı. İhracat düşünülüyor ancak yüzde 20'yi geçeceğini zannetmiyorum. Şimdilik üretimimiz ortaklarımıza yetiyor. Yılda 20 milyon lira ciro hedefliyoruz. Kendini üç yılda amorti edecek." diye konuştu.

Solar San Vakumlu Cam Tüp Üretim A.Ş. Genel Müdürü Cem Sapan da vakumlu cam tüp üretiminde Çin'in, dünyanın önde gelen üretici ülkesi olduğunu vurguladı. Çin şirketleriyle görüşmeler yaparak günlük 10 bin tüp üretebilecek tesis kurduklarını anlatan Sapan, böylece önemli bir ithalat kalemini yerli üretimine çevirdiklerini dile getirdi.