Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler (Köy-Koop)
Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Varol, Denizli’de 212 bin 499 büyükbaş, 469 bin 917 küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Denizli’de yılda 292 milyon 982 bin 314 litre süt üretildiğini belirten Köy-Koop Merkez Birliği Başkanı Varol, “Türkiye’de yılda 13 milyon 600 bin litre süt üretiliyor. Denizli ürettiği süt oranına göre Türkiye üretiminin yüzde 9’unu karşılıyor. Denizli’de sütün litre fiyatı bugün itibariyle 81 kuruştan satılıyor. Ancak yem ve saman fiyatlarının yüksekliği nedeniyle süt üreticisi yine para kazanamıyor.” Dedi. Türkiye’de kişi başına yıllık süt tüketiminin 80 litre seviyelerinde iken Avrupa ülkelerinde kişi başına 130 litre süt tüketildiğini vurgulayan Varol, “Yıllardır istediğimiz ancak bu sene yapılabilen ‘Okul Sütü’ projesi kapsamında 7 milyon 200 bin öğrenciye günde bin 100 ton civarında süt dağıtıldı. Bu proje süt üreticilerimiz arasında psikolojik rahatlığın yaşanmasına sebep oldu. Üç yıl daha bu proje devam edeceği için üreticilerimiz rahat.” Diye konuştu.

Vergi yükü azaltılmalı

Süt üreticileri üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istediklerini ifade eden Başkan Vural, “Yem fabrikalarına biz çiftçiler ürettiğimiz arpa ve buğdayı satarken yüzde 1 KDV ile veriyoruz. Ancak bizim verdiğimiz arpa ve buğdaydan üretilen hayvan yemlerini almak istediğimizde yüzde 8 KDV ödeyerek alım yapıyoruz. Yemdeki KDV oranının da yüzde 1’e düşürülmesini, dolayısıyla devletin süt üreticisine yüzde 7’lik bir kar bırakmasını istiyoruz. Bunun yanında süt ve besi hayvanı yetiştiren üreticilerimiz için fabrika yemlerine devlet desteği istiyoruz. Et üretiminin bel kemiği olan süt üreticiliği ancak bu şekilde kalkınabilir. Denizli il genelinde kurulu soğuk zinciri sayesinde çok kaliteli süt üretimi yapıyor. Bu kadar fedakarlıkla üretim yapan süt üreticilerinin derdine de hükümetten çözüm bekliyoruz” dedi.

Sapı buğdaydan pahalı

Bu yıl çetin geçen kış şartları nedeniyle arpa ve buğday rekoltesinde düşüş yaşandığını, bu yüzdende samanlık buğday sapının buğdaydan daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken Varol, “Geçen yıl 20 kilogramlık bir balye buğday sapı 3-4 liradan satılırken, bu yıl 20 kilogramlık sap 8 liradan satılıyor. Samanlık sap fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor. Çünkü ürün yok. Besicilerimizi ve süt üreticilerimizi kış için gerekli yem ve saman stokunu şimdiden yapmalarını öneriyoruz. Rekolte düşüklüğü nedeniyle saman fiyatlarındaki artış, yeme gelen sürekli zamlar, süt üreticilerimizin kâbusu oldu.” Şeklinde konuştu.